Annons

Willhem vill höja med 3,5 procent i Borås

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Årets hyresförhandlingar är igång. I Borås vill Willhem höja hyran med 3,5 procent. Men hos 19 av totalt 42 allmännyttiga värdar i regionen är nästa års höjning redan spikad.
Foto: Karin Gistedt
Magnus Elsing, förhandlingschef i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Privata värdar i Borås är först ut när nu årets hyresförhandlingar dragit igång i regionen. Willhem vill höja hyran med 3,5 procent för sina drygt 3 000 lägenheter. Och privata värdar med närmare 5 000 centralt belägna hyresrätter vill höja hyran med 2,7 procent för somliga lägenheter och 2,9 procent för andra. I det andra fallet använder värdarna sig av Fastighetsägarföreningen som ombud.

– Yrkandena har kommit in och vi har träffats vid ett par tillfällen. Nu jobbar båda parter på var sitt håll. För oss gäller det både att titta på fastigheterna och att samla in information från hyresgästerna. Sedan blir det fler möten, säger Hyresgästföreningens förhandlare Per Gunnarsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värdarna vill att den nya hyran ska gälla från och med den första januari. Om överenskommelse kan nås till det datumet riskerar hyresgästerna inte att drabbas av retroaktiv höjning. Men Gunnarsson är tveksam:

– Förutsättningarna är fortfarande goda för landets hyresvärdad. Räntan är låg och allt är uthyrt. Att i det läget begära hyreshöjningar på upp till 3,5 procent gör att vi har en rejäl resa att göra. Vi står helt enkelt väldigt långt ifrån varandra.

I region BohusÄlvsborg-Skaraborg finns 42 allmännyttiga värdar. Det vill säga kommunala bostadsbolag och stiftelser. Ingen av dem har ännu yrkat på någon hyreshöjning inför nästa år. För 19 av dem finns det redan flerårsavtal som innebär att höjningen inför 2018 redan är förhandlad och klar.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

I Lysekil höjs hyrorna till exempel med 0,55 procent från och med den första januari nästa år. Vilket är en lika stor procentuell höjning som i år.

Annons

För hyresgästerna hos Eidar i Trollhättan, Ljungskilehem, Marks Bostads AB, Skövdebostäder, Tanumsbostäder och Uddevallahem blir den genomsnittliga höjningen 0,75 procent.

Magnus Elsing är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen. Även han spår att årets förhandlingar kommer att präglas av den alltjämt låga räntan.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Låg ränta är positivt för hyresgästerna. Och hyresvärdarnas förutsättningarna är inte sämre i år än tidigare. Därför tror jag att vi kommer att se överenskommelser på huvudsakligen samma nivåer som i fjol, säger han.

Vad gör ni på förhandlingsenheten nu när så många hyreshöjningar redan ligger klara?

– Vi sysslar ju inte bara med den typen av förhandlingar. Just nu har det kommit in många yrkanden från värdar som vill höja hyran på grund av att de jämfört hyran för sina lägenheter med andra liknande fastigheter i området. Så kallad bruksvärdesvärdering. Dessutom pågår det ständigt förhandlingar i samband med ombyggnationer och renoveringar, säger Elsing.

Annons

En annan trend som Magnus Elsing noterat är att Hyresgästföreningen får allt fler motparter att förhandla med.

– Många privata hyresvärdar har kommit på att de vill förhandla direkt med oss istället för via ett ombud. Det positiva med det är att förhandlingen kommer närmare dem de berör, alltså hyresgästerna. Vilket ger en högre kvalitet åt förhandlingen.

LÄS MER:

Här hittar du  redan färdiga uppgörelser om 2018 års hyra

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.