Annons

”Visst finns det rasistermed i Hyresgästföreningen”

Dalarna Få invandrade är med i Hyresgästföreningen, ännu färre är förtroendevalda. ”Visst finns det rasister i föreningen”, säger flera av dem Hem & Hyra talat med.
Rasism och främlingsfientlighet finns inom Hyresgästföreningen säger förtroendevalda och anställda som Hem & Hyra talat med. ARKIVFOTO: LENA MATTSSON

I delar av bostadsområden som Tjärna Ängar i Borlänge, Vivalla i Örebro och Gottsunda i Uppsala kan infödda svenskar vara i minoritet men i de lokala hyresgästföreningarna är det ändå de som styr. För det är på det lokala planet som rasismen, främlingsfientligheten och okunskapen är störst enligt det tjugotal anställda och förtroendevalda i de sju länen i region Mitt och region Aros-Gävle som Hem & Hyra har talat med. 

Bilden de ger är den samma. Det pratas ofta om ”vi och dom” på bomöten och ibland kan tonen bli rent fientlig.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är en bred folkrörelse och då kommer även rasisterna med. Man talar om att invandrare förstör, att muslimer håller sina kvinnor inne. Man generaliserar och tror att araber, kroater och iranier är samma slags människor bara för att de inte är svenskar, säger Firat Nemrud, verksamhetsutvecklare i Eskilstuna. 

Både de anställda och de aktiva menar att rasism och främlingsfientlighet kan handla om att skämta i fikarummet om ”roliga” felsägningar en invandrad gjort eller att skratta åt den som serverade muslimer fläskkorv när kycklingkorven tog slut. Det kan också handla om att ständigt skylla fel i områdena på ickesvenskar och att sprida rykten.

När tidningen Hyresgästens redaktör Peter Forsman hade med en artikel med tips om hur förtroendevalda kan bemöta främlingsfientlighet blev reaktionerna starka och samtalen många efter att en invandringskritisk webbsajt lagt ut artikeln på sin hemsida.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

En före detta anställd på Hyresgästföreningen som vill vara anonym berättar att han hört medlemmar säga rakt ut på möten att de är rasister.

– Visserligen råder yttrandefrihet inom Hyresgästföreningen men det finns etiska regler som alla ska följa. Och de som är förtroendevalda måste vara noggrannare än andra med vad de säger och gör, säger verksamhetsutvecklare Eva Ahlenius på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Annons

Ann Andersson som är förtroendevald i Ludvika, berättar om många fördomar och att läget förvärrats efter en dödsmisshandel i kommunen i fjol:

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

– Det finns svenskar som känner oro, men det känner invandrare också. Det finns hatkänslor här precis som på andra ställen.

Regionstyrelsen i Aros-Gävle motionerar till förbundsstämman i juni om sätt att bemöta främlingsfientlighet på: ”Vi (möter) tyvärr både öppen och uttalad främlingsfientlighet såväl som mer ”smygande” sådan. Oavsett vilket så har vi som folkrörelse ett stort ansvar att bekämpa sådana yttringar, särskilt om det finns sådant inom vår egen organisation.” 

Motionärerna föreslår att Hyresgästföreningen ska samarbeta med andra organisationer i frågan, till exempel ABF och Expo.

Av illustrationen ovan framgår att bara två av medlemmarna i styrelserna i de sju största föreningarna i regionerna är invandrade.

– Det tar tid för dem från andra kulturer att komma in i föreningen och att sedan bli valda. Men vi har några i alla fall, säger Peter Nordin, förtroendevald i Västerdalarna och med i valberedningen till förbundsstämman. 

Mursal Ismail Isa i Borlänge har fått kämpa för att bli förtroendevald. Hemma på lokalplanet gick det inte, men nu är han ersättare i förbundsstyrelsen.

Annons

– Det rullar på bra med arbetet. Hyresgästföreningen har något alla behöver och ska bli en organisation för alla. Och det är alltid skillnad på individ och organisation, säger han.

Gits Stigsdotter-Nyström, värvare i Gävle och Uppsala, vill satsa mer på att värva de invandrade i bostadsområdena:

– Ska föreningen växa måste vi berätta att de kan påverka sitt boende genom att vara medlemmar. Vi måste ha personal som kan fler språk som rådgivare och vi måste ha material på de språk som talas i bostadsområdena. 

Lars Wennman, verksamhetsutvecklare i Gävle, uppmanar alla att verkligen tala med sina grannar. 

– Man tjatar så mycket om sopsorteringen men vad som behövs är en invärtes sopsortering och mer respekt för andra. 

Läs också Madeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar” Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022 Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.