Vräks av bostadsrättsföreningen
Det var i december 1998 som den i dag 74-åriga hyresgästen flyttade in i lägenheten i Solna. Ett år senare ombildades lägenheterna till bostadsrätter, men kvinnan valde att bo kvar som hyresgäst.
Hon fick därmed sina grannar som hyresvärd, något som fungerade bra ett antal år.
År 2003 började problemen. Kvinnan kände sig trakasserad och misstänkte att grannarna förföljde henne för att hitta en orsak att säga upp kontraktet och sälja lägenheten.
Bostadsrättsföreningen hävdade å sin sida att kvinnans son störde de boende i huset.
Han uppträdde hotfullt och hade för vana att banka på grannarnas ytterdörrar, enligt bostadsrättsföreningen som i september 2007 sade upp kvinnans hyreskontrakt.
Ärendet hamnade i hyresnämnden där kvinnan hävdade att sonen bara bott tillfälligt hos henne.
Att han vid något enstaka tillfälle hotat en granne berodde enbart på att han blivit provocerad, enligt kvinnan. Dessutom hade han flyttat tillbaka till sin egen lägenhet igen och besökte henne endast sporadiskt.
Hyresnämnden valde att gå på bostadsrättsföreningens linje. Sonens beteende gick över gränsen för vad som måste tolereras och kvinnan hade dessutom åtskilliga gånger uppmanats att göra någonting åt situationen utan att agera.
Uppsägningen stod fast.
Kvinnan överklagade till hovrätten som nu kommer med sin dom. Hovrätten slår fast att inget nytt har framkommit i ärendet sedan det var uppe i hyresnämnden.
Kvinnan måste därför flytta genast, enligt rätten.
Annons
Fakta:
Hyresgästerna bor billigare
Fakta: Hyresnämnden
Det finns åtta hyresnämnder i Sverige.Hyresnämnden fungerar som medlare i tvister som rör bostäder och lokaler.Det kommer in mellan 25 000 och 30 000 ärenden varje år till hyresnämnden. Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt, som är högsta instans för hyresmål.Källa: Domstolsverket
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.