Annons

VS-Hus vill ha höjningar på uppåt 5 procent efter strandning

Fagersta VS-Hus har begärt hyreshöjningar på 1–5 procent efter att ha lämnat förhandlingarna. I ett brev skriver bolaget att höjningen kan bli "betydligt högre" vid prövning i hyresnämnden.

VS-hus har hyreshus i Västerås, Fagersta, Norberg, Hallstahammar och Skinnskatteberg och de begärda hyreshöjningarna varierar både mellan och inom orterna. Enligt Hyresgästföreningen lämnade VS-Hus företrädare förhandlingsbordet redan när Hyresgästföreningen la sitt första bud.

– Vi gav ett bud på 0,8 procent och då packade deras förhandlare ihop och gick. Jag tycker inte att man kalla det för en schysst förhandling, säger Birgitta Håkansson, förhandlingsassistent på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mariana Bergqvist på Fastighetsägarna, som förhandlade för VS-Hus räkning, uppfattade dock situationen annorlunda. ”Efter att VS-Hus lämnat sitt yrkande och visat sin presentation lämnade Hyresgästföreningen ett motbud och parterna konstaterade att vi låg långt ifrån varandra. Sedan ajournerades förhandlingen”, skriver hon i ett mejl. Först efter noggrant övervägande, tolv dagar senare, valde VS-Hus att stranda förhandlingen och direktavisera hyresgästerna, enligt Mariana Bergqvist.

VS-Hus skickade då ut brev till sina hyresgäster där det står att om någon väljer att inte betala den nya hyran som hyresvärden har föreslagit så kan ärendet prövas i hyresnämnden och att VS-Hus räknar med att höjningen då kan komma att bli ”betydligt högre”. 

Vad har ni för grund för påståendet att hyreshöjningen kan komma att bli betydligt högre vid prövning i hyresnämnden?

Annons
Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

– När hyran prövas i Hyresnämnden sker detta inom ramen för bruksvärdesregeln. (…) Nuvarande hyra är väsentligt lägre jämfört med likvärdiga lägenheter inom allmännyttans bestånd på orten. Denna märkliga företeelse har sannolikt sitt ursprung i att tidigare ägare av fastigheterna tidigare år valt att ej justera hyran årligen i den takt som allmännyttan gjort. (…)Vid en prövning i hyresnämnden riskerar hyresgästerna således att hyresnämnden fastställer en väsentligt högre hyra, skriver Mariana Bergqvist.

Vad motiverar höjningar på uppåt 5 procent, vilket är långt över snittet i landet och regionen?

– Hyresvärdens begäran om hyreshöjning grundar sig framförallt i det faktum att hyran för lägenheterna är låga och inte stämmer överens med det faktiska bruksvärde som lägenheterna har och att hyresvärden därför stegvis vill närma sig jämförbara hyresnivåer.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Några hyresgäster har uppfattat tonen i brevet och vid telefonkontakt som hotfull. Vad säger du om det?

Annons

– Det har aldrig varit hyresvärdens intention att verka hotfull utan endast att informera om gällande rättsläge, skriver Mariana Bergqvist.

Hem & Hyra har under flera dagar sökt Liselotte Varnäs, fastighetsägare och förvaltare på VS-Hus.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.