Annons

Yrkesstudenter nobbas studentbostad i Borås

Borås "Orättvist och obegripligt!", det säger Oskar Jansson på Nordiska Textilakademin om att AB Bostäder i Borås inte låter honom och hans studentkompisar köa till bolagets 385 studentlägenheter.
Foto: AB Bostäder/Nordiska Textilakademin
Studenterna på Nordiska Textilakademin i Borås får inte hyra AB Bostäders studentbostäder. "Varför?" undrar kårordförande Oskar Jansson.

Om man pluggar till bibliotekarie eller polis vid Borås Högskola kan man hyra studentbostad av AB Bostäder i Borås. Om man däremot studerar till inköpare på Nordiska Textilakademin eller går på Yrkeshögskolan får man inte det. Ett upplägg som nu ifrågasätts av studenter på de två sistnämnda utbildningarna.

– Varför gör ett kommunalt bostadsbolag som AB Bostäder skillnad på studenter och studenter. Är vi inte lika mycket värda som studenterna på Borås högskola? Vi är i alla fall i minst lika stort behov av bostad, säger Oskar Jansson, ordförande för Nordiska Textilakademin och Yrkeshögskolans studentkår.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I dagsläget går det ungefär 160 studenter på Nordiska Textilakademin. På Yrkeshögskolan är studentantalet över 200. Och utbildningarna växer.

– I höst kommer vi att utöka antalet utbildningsplatser till drygt 200. Våra studenter kommer från hela landet, även om vi har en viss koncentration till Västra Sverige, säger Christian Lundell som är vd för Nordiska Textilakademin.

Även han tycker att AB Bostäders policy är fel.

Annons
Läs ocksåHyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvattenGabriel Mårtensson, Vara.

– Ett allmännyttigt bostadsbolag borde köra med schyssta och rättvisa regler. Inte diskriminera en grupp studenter på det här sättet, säger Christian Lundell som befarar att studenter som vill börja på Nordiska Textilakademin eller Yrkeshögskolan kommer att få tacka nej på grund av bostadsbrist.

– Högskolan här i Borås har ju just utökats med polisutbildning, vilket är jättebra för stan i sig. Men alla måste ju ha någonstans att bo och villkoren för att få en studentbostad borde vara lika för alla, säger han.

Hur ser det ut på andra håll i landet? Nekas yrkeshögskolestudenter studentbostad överallt eller är Borås ett undantag. Enligt Johan Lindahl på Myndigheten för yrkeshögskolan ser det olika ut i olika kommuner.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

– I Stockholmsområdet verkar det vara så att även YH-studerande kan få studentbostad. Men i Borås, Göteborg och andra kommuner i Västra Götaland får de inte det. Men någon riktigt heltäckande bild av det här har vi inte, säger Johan Lindahl.

AB Bostäder i Borås har totalt cirka 6 500 lägenheter. Av dem är 385 studentlägenheter. Enligt bolagets kommunikatör Sophia Jonsson det ”…viktigt för staden att högskolan i Borås kan expandera samt att en förutsättning för detta är att det finns bostäder”. Därför, skriver Jonsson, har AB Bostäder sedan flera år ett samarbete med högskolan.

Annons

På frågan om varför yrkeshögskolestudenterna inte får hyra AB Bostäders studentlägenheter svarar Sophia Jonsson att bolaget i dagsläget först och främst erbjuder sina studentlägenheter till högskolans utbytesstudenter. Men AB Bostäder planerar att bygga fler studentbostäder och då kommer man se över detta och inkludera även andra heltidsstuderande.

Inför varje läsår har AB Bostäder cirka 100 studentlägenheter att erbjuda. Enligt Sophia Jonsson är det endast ett tjugotal av dem som ”svenska och övriga studenter kan hyra”. Övriga har redan gått till utbytesstudenterna. Under resten av året är det dock fritt fram för alla studenter vid Borås Högskola att hyra de studentlägenheter som blir lediga. Högskolan i Borås har cirka 11 000 studenter.

 

Läs också Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Övervakningskamera filmade sonen ta droger - nu vill värden vräka småsyskonen Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.