Annons

Fixa midsommar­skörden – expertens bästa tips: ”Investera i växthus”

Tips & Råd Väldoftande örter, späd färskpotatis och söta bär. Under försommaren skördar Åsa Apelqvist de första frukterna av vårens sådd. Gör det du också!
Åsa Apelqvist berättar om hur du kan skörda potatis till midsommar.
Foto: Frida Ekman

Katten Tantor har intagit en strategisk position under en av balkongens karmstolar. Därifrån följer hans gröna ögon uppmärksamt sin mattes potatisskörd.

– Han älskar sällskap och brukar komma och skrika på mig ibland för att jag ska följa med ut och vara med honom, säger Åsa Apelqvist, sittandes i skräddarställning på balkonggolvet där hon befriar de bleka primörerna från deras prunkande blast.

Hyreshuset i Örgryte Torp i Göteborg är bara några år gammalt. Hon flyttade in med sin sambo hösten 2018. Den nybyggda trerummaren med tvätt- och diskmaskin och så mycket som två spatiösa balkonger var ett stort lyft från den slitna lägenhet de hade bott i innan. Åsa, uppvuxen i ett hus med trädgård, såg direkt potentialen; här skulle hon kunna odla!

Odlar i plastväxthus

Hon började med att så blommor och har sedan trappat upp ambitionsnivån för varje år. Idag har hon ett plastväxthus på vardagsrumsbalkongen som huserar olika sorters tomater, chili och paprika. Dem kommer hon kunna skörda först i augusti. Smultronen är dock färdiga att avnjuta till midsommar, liksom kryddorna på köksbalkongen. Där står även hinkar med potatissorterna Amandine och Cherie.

– Jag skriver namnskyltar på allt jag odlar och vad gäller potatisen noterar jag även datumet då jag satte dem i jorden. På så sätt kan jag räkna ut ungefär när de bör vara redo för skörd.

I år har odlingen skalats upp ytterligare i och med att gårdsföreningen har fått pallkragar till innergården. Åsa skrev tidigt upp sig på intresselistan och har tilldelats en egen pallkrage. Där har hon bland annat planterat timjan, persilja, silverlök och purpurstörböna – ett slags lila haricots verts.

Smultronen är färdiga att avnjuta redan till midsommar.
Smultronen är färdiga att avnjuta redan till midsommar.

– Vi är 16 grannar som har en facebookgrupp där vi har delat upp sommarveckorna mellan oss för vattning av pallkragarna. Det gör att man kan åka på semester utan att allting dör, säger hon och tillägger:

– Mitt problem är ju att jag även har så mycket växter på mina balkonger. Tack och lov har vi vänner som kan komma hit och vattna och mata katten när vi är borta.

Sedan i våras hyr Åsa även en odlingslott av en lokal odlarförening. Lotten ligger tio minuter bort med cykel och hon försöker åka dit och påta minst ett par gånger i veckan. Hon hade aldrig provat att odla på friland tidigare men har nu lyckats så såväl majs och sockerärtor som blommor och jordgubbar.

– Men sådant som kräver lite mer skötsel har jag gärna i direkt anslutning till lägenheten. Det fina med ett växthus på balkongen är att man har grönsakerna nära till hands och ser direkt när de är mogna.

Kryddor till långkok

Kryddor och tomater är sådant som hennes sambo, som är mer intresserad av matlagning än odling, gärna går ut och plockar vid middagstid.

– Min sambo gillar att göra långkok och då använder han vår lök och vår timjan. Det är mysigt att kunna äta mat som man har odlat själv. Jag får ett slags ro i kroppen av tanken på att det är mina händer och min kunskap som har gjort att detta har vuxit fram.

Fakta: Så lyckas du med midsommar­skörden – Åsas bästa tips

1. Skriv listor! Inled säsongen med att skriva ner vad du vill odla, när det ska sås och var det ska stå. Risken är annars att man får hybris och inte får plats med allt.

2. Investera i ett växthus! Då kommer skörden tidigare. Jag köpte mitt för 500 kronor 2019 och har sedan dess bytt ut plasthöljet ett par gånger. Växthus-plast finns att köpa på rulle.

3. Odla i svarta plasthinkar! Det finns att köpa potatis­hinkar med dränering i botten men man kan också göra egna. Den svarta färgen absorberar värme och skyddar mot direkt solljus.

4. Gå med i odlingsgrupper! Det är bra med ett ställe där man kan ställa sina frågor. Men ha lite skinn på näsan; det finns alltid rötägg på nätet som tror sig kunna allt.

5. Testa dig fram! Visst finns det vissa odlingsregler men varje ­balkong och säsong är unik. Med lite tålamod och kreativitet kan man hitta egna sätt att få något att växa.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.