Paul Svensson: ”La mig på sängen med kläderna på”

Tips & Råd Paul ­Svensson, aktuell med ny kokbok om bär och frukt, minns en hemsk natt i skitiga lakan.
Paul Svensson har letat ätbara frukter och bär i Sverige.
Foto: Charlie Drevstam
Paul Svensson har letat ätbara frukter och bär i Sverige.

Du har sammanställt 33 ätbara frukter och bär som växer i Sverige. Dök det upp några överraskningar?

– Jag, som är uppvuxen i Skåne, insåg att jag aldrig tidigare hade plockat arktiska bär som åkerbär, odon, slånbär och stenbär – men de är vanliga i norra Sverige. Arbetet med boken har inneburit en personlig resa där jag har fått en djupare förståelse för vad som växer ute i vår natur och står till fritt förfogande. Fascinationen med frukt och bär ligger också i att de kan användas till så många olika saker beroende på när under säsongen de skördas; ett omoget bär kanske inte är så gott att äta som det är – men det kan bli en god krydda.

Kan du bjuda på några otippade frukt- och bärrecept som du har laborerat fram?

– Jag har hämtat en del inspiration från södra Europa, i synnerhet ­Sicilien. Lägger man in omogna plommon i saltlag blir det som en svensk oliv. Och omogna fläderbär i vinäger blir en väldigt god salladskapris. Rönnbär är nog det bär som har inneburit den största utmaningen för mig. Vi har oerhört mycket rönnbär i Sverige och en bra rönnbärsgelé är svårslagen, men i andra recept finns det en risk att den intensiva beskbittra smaken tar över. Jag testade att göra ett slags tapenade där jag mixade saltade rönnbär med oliver och rostad paprika. Det blev riktigt hemskt.

Vad är hemkänsla för dig?

– Det är när hela familjen är samlad, gärna i köket, och folk garvar och ­berättar historier. Då känner jag att jag är precis där jag ska vara. På bordet får det gärna stå många skålar med olika upplevelser i, som man får plocka ur. Det blir ett sätt att förlänga måltiden och njuta mer. Oftast blir det på helger och lov när killarna är hemma och man har mer tid. Häromkvällen började en av mina söner visa några roliga klipp på sin telefon och det slutade med att vi alla låg i en hög och kollade och skrattade tillsammans. Glädje är en viktig del av hemkänsla för mig.

Vilket är det värsta stället du har bott på?

– Jag har bott på många dåliga ställen, men det ­värsta var nog under en tv-inspelning i Egypten. Det hade blivit något fel med bokningen så mitt i natten tog vi in på ett nedgånget hotell i ett inte speciellt lugnt område. Det gick inte att låsa dörrarna, fönstren stod öppna och rummet var riktigt äckligt. Jag minns att jag satte på mig en mössa och la mig på sängen med kläderna på för att lakanen var så skitiga. Det blev inte många minuters sömn den natten.

Berätta om en granne som du minns!

– När jag växte upp i Helsingborg hade vi en granne som hette Bitte. Hon var i min mammas ålder, ganska sträng men också snäll. Hon hade mycket frukt och bär i sin trädgård och gjorde en ­utomjordiskt god krusbärssylt. Jag åt alltid mycket av den när jag var på besök så varje gång jag fyllde år fick jag en stor burk krusbärssylt av henne i present.

Om du var bostadsminister, vad skulle du göra då?

– Då skulle jag låta bygga billigare ­bostäder för unga människor som precis har tagit steget ut i samhället. Jag har själv barn i den fasen av livet och ser hur knepigt det är i dag. När det gäller studentlägenheter bygger det ­mycket på familjens ekonomi vad man kan komma åt.

Fakta: Bra på längdåkning
  • Fakta: Paul Svensson.
  • Ålder: 49 år.
  • Yrke: Tv-kock, krögare och kokboksförfattare.
  • Familj: Sambon Camilla och sönerna Mio, 21, Love, 18, och Alvin, 14.
  • Bor: Villa på Älgö utanför Stockholm.
  • Okänd talang: Är bra på längdskidåkning.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.