Så blir din morotskaka lika fluffig som Öyküs: ”Tugga på moln”

Det var Öykü Lands följare på Instagram som 2020 kom med önskemålet att hon skulle baka en morotskaka och lägga upp receptet. Bakverket har alltid hört till hennes absolutakaféfavoriter. Men aldrig hade hon testat att göra det själv. I över treveckor ockuperade en doft av kanel och kardemumma hyresrätten. Kaka efter kaka hamnade i soporna – hon blev aldrig riktigt nöjd.
– Till slut sade min man att nu får det vara sista gången. Jag satt bokstavligen på golvet och stirrade in i ugnsluckan och såg med spänning hur kakan gräddades. Och den blev faktiskt riktigt bra till slut! Jag började gråta av lycka, säger Öykü och skrattar åt minnet.
Tradition från föräldrarna
Hennes föräldrar, som kom till Sverige från Turkiet, drev restaurang när hon och hennes lillebror var små. Även hemma lagades det mycket mat och Öykü fick ofta vara med och hjälpa till. Om helgerna vaknade hon till sin mammas nybakade bröd.
– Sedan dukades det fram allt mellan himmel och jord och vi åt och pratade i timmar. Helgfrukostarna var heliga. Och i dag gör jag samma sak för min familj.

Saftig botten – frosting som smälter i munnen
Av sina föräldrar har hon utöver turkiska rätter och brödbak även lärt sig att göra turkiska varianter av bakverk från Mellanöstern, som kurabiye – småkakor doppade i socker och kanel – och revani – mannagrynskaka dränkt i sockerlag. Men Öykü varvar med svenska klassiker som sockerkaka, äppelpaj – och morotskaka.
– En perfekt morotskaka är som att tugga på ett moln. Bottnen ska vara saftig men fluffig och frostingen ska liksom smälta i munnen. Rumstempererat smör och välvispadfrosting är en del av hemligheten.
Det behöver du (ca 12 personer):
4 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2,5 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1,5 tsk kardemumma
2 tsk kanel
2 dl raps- eller solrosolja
3 finrivna morötter
Frosting:
200 g rumsvarm färskost
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme).
2. Vispa socker och ägg vitt och poröst.
3. Tillsätt alla torra ingredienser och blanda med elvispen. Häll i oljan och de finrivna morötterna. Vispa och häll smeten i en form (24×34 cm) täckt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 45–50 minuter. Gör ett stickprov! Är stickan torr är kakan klar.
5. Ta ut kakan och låt den svalna i ca 5–10 minuter.
6. Tillsätt alla ingredienser till frostingen i en rymlig bunke. Vispa med elvisp ett par minuter tills frostingen är helt vit och krämig.
7. Vänd kakan upp och ned. Det gör att du får en fin yta för frostingen. Bre på ett jämnt lager och gå ända ut i kanterna.
8. Dekorera med valnötter, limeskal, lime eller kanel.