Saras soppresa efter sjukdomen: ”Har blivit något lustfyllt”

Tips & Råd Färsk persilja, grädde och ugnsrostade grönsaker. Hemma hos Sara Wintherfrid är soppa ett stående inslag på menyn. Och det är världskartan som avgör vad som hamnar i kastrullen.
Sara Wintherfrid gör soppa från världens alla hörn. Dottern Allegra äter gärna.
Foto: Frida Ekman
Sara Wintherfrid gör soppa från världens alla hörn. Dottern Allegra äter gärna.

Vart ska vi resa i dag? Den frågan brukar Sara Wintherfrid ställa till sin dotter Allegra. De tittar på världskartan, bestämmer sig för ett land och söker sedan på recept på soppor som är specifika för regionen. En stund senare har de hjälpts åt att hacka ingredienser och det puttrar i en kastrull på spisen. Smakerna för dem långt bort från hyresrätten i Helsingborg.

– Att laga soppor började som ett nödvändigt ont men har med tiden blivit något roligt och lustfyllt, säger Sara.

Läs ocksåSå skapar du ett barnrum för skolstarten – med kartor, bord och belysningHitta prylarna som peppar ditt barn inför skolstarten.

Kan ibland inte äta fast mat

Det nödvändiga ontet stavas Crohn – en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom. Sara insjuknade 2019, strax efter att hon hade fött Allegra, sin andra dotter. Sjukdomen kommer i skov och när de är som värst kan hon inte äta fast mat. Det var under ett långdraget skov häromåret som reseleken startade. Sedan dess har hon och familjen bland annat testat tysk potatissoppa, fransk hummersoppa och en spansk mandelsoppa med vindruvor och fetaost. Vill hon göra en mental resa till Asien ­brukar hon byta ut grädden i krämiga soppor till kokosmjölk. Persilja, vitlök och ­olivolja får henne i stället att ­visualisera att hon sitter på en vingård i Toscana.

– Vi brukar testa ett nytt recept åtminstone varannan vecka. Målet är att se hela världen genom våra soppor, men det kommer att ta ett par år.

Vilket är ditt bästa sopptips?

Läs ocksåUnna dig Magdalenas lyxpasta: "Gillar att gå på känsla"Magdalena Dahl unnar sig italienska delikatesser på helgen.

– Använder du grönsaker är mitt tips att rosta dem i ugnen innan de mixas. Det ger en rökig, nästan lite grillad smak som tar soppan till nästa nivå. Dessutom doftar det fantastiskt.

Fakta: Saras blomkålssoppa

Det här behöver du (ca 4 ­personer):
1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar majs (à 160 gram)
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl grädde
Olivolja (till stekning)
Örtsalt och peppar
Till servering:
Färsk persilja
Brödstänger
Bacon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka blomkålen grovt och lägg den i en ungsfast form tillsammans med den avrunna ­majsen och vitlöksklyftorna.
3. Ringla över olivolja och krydda med örtsalt innan formen sätts in i ugnen.
4. Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
5. Hacka den gula löken fint och fräs den i olja i en kastrull.
6. Tillsätt vatten och höns­buljongtärningen och låt koka upp.
7. Tillsätt de ugnsrostade grön­sakerna och grädden. Mixa soppan slät och ge den sedan ett uppkok. Smaka av med örtsalt och peppar.
8. Häll upp i skålar och dekorera med färsk persilja.
9. Tips! Servera soppan med brödstänger och toppa med stekt bacon om du vill ha en matigare variant.

Läs också Så fixar Gabrielle en sommaräng på balkongen: "Ska kännas lite vild" Spetsa broccolipajen som My: "Går på känsla" Odla jordärtskockor som Klara och Ernesto: "Skörden blev enorm"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.