Saras soppresa efter sjukdomen: ”Har blivit något lustfyllt”

Vart ska vi resa i dag? Den frågan brukar Sara Wintherfrid ställa till sin dotter Allegra. De tittar på världskartan, bestämmer sig för ett land och söker sedan på recept på soppor som är specifika för regionen. En stund senare har de hjälpts åt att hacka ingredienser och det puttrar i en kastrull på spisen. Smakerna för dem långt bort från hyresrätten i Helsingborg.
– Att laga soppor började som ett nödvändigt ont men har med tiden blivit något roligt och lustfyllt, säger Sara.
Kan ibland inte äta fast mat
Det nödvändiga ontet stavas Crohn – en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom. Sara insjuknade 2019, strax efter att hon hade fött Allegra, sin andra dotter. Sjukdomen kommer i skov och när de är som värst kan hon inte äta fast mat. Det var under ett långdraget skov häromåret som reseleken startade. Sedan dess har hon och familjen bland annat testat tysk potatissoppa, fransk hummersoppa och en spansk mandelsoppa med vindruvor och fetaost. Vill hon göra en mental resa till Asien brukar hon byta ut grädden i krämiga soppor till kokosmjölk. Persilja, vitlök och olivolja får henne i stället att visualisera att hon sitter på en vingård i Toscana.
– Vi brukar testa ett nytt recept åtminstone varannan vecka. Målet är att se hela världen genom våra soppor, men det kommer att ta ett par år.
Vilket är ditt bästa sopptips?
– Använder du grönsaker är mitt tips att rosta dem i ugnen innan de mixas. Det ger en rökig, nästan lite grillad smak som tar soppan till nästa nivå. Dessutom doftar det fantastiskt.
Det här behöver du (ca 4 personer):
1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar majs (à 160 gram)
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl grädde
Olivolja (till stekning)
Örtsalt och peppar
Till servering:
Färsk persilja
Brödstänger
Bacon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Hacka blomkålen grovt och lägg den i en ungsfast form tillsammans med den avrunna majsen och vitlöksklyftorna.
3. Ringla över olivolja och krydda med örtsalt innan formen sätts in i ugnen.
4. Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
5. Hacka den gula löken fint och fräs den i olja i en kastrull.
6. Tillsätt vatten och hönsbuljongtärningen och låt koka upp.
7. Tillsätt de ugnsrostade grönsakerna och grädden. Mixa soppan slät och ge den sedan ett uppkok. Smaka av med örtsalt och peppar.
8. Häll upp i skålar och dekorera med färsk persilja.
9. Tips! Servera soppan med brödstänger och toppa med stekt bacon om du vill ha en matigare variant.