Annons

Simon & Tomas: Så undviker du inredningsmissarna

Tips & Råd De har sett de värsta hemmen. Inredningsexperterna från tv-serien ”Sveriges fulaste hem” listar de vanligaste missarna och tipsar om hur de kan undvikas. 

Vita väggar, fondtapeter, avskalade miljöer, mattlösa golv och bostäder utan minnen eller avtryck av dem som bor där – det är inte inredningsmissar, det är katastrofer. Paret Tomas Cederlund och Simon Davies från ”Sveriges fulaste hem” i TV3 är på väg att vända en svensk folksjälstrend och byta ut den mot mönstrat, råsiden, silkesplysch och färgstarkt.
 
De kan kalla sig inredningsterapeuter, för det är det som svenska folket behöver efter allt det avskalade och blonda. Inredning är för dem så mycket mer än att skruva samman möbler från Ikea. 
 

– De som vill bygga om hemma måste skaffa sig en plan och fråga sig vilka de är och vad de vill ha, det handlar om att titta inåt och vara absolut ärlig. Man måste tänka helhet och bry sig om färg, doft, ljud och känsel.

– Känn på det här materialet, säger Tomas och lägger fram en silkesplysch för 4 000 kronor löpmetern.
– Tänk att ha det här i en soffa. Och den här doften, säger Simon och hämtar ett sandelträdoftande ljus för 300 kronor. Det är klass, det är att älska sig själv, det är inredning på riktigt.

Invändningen att dyr inredning inte alltid går bra ihop med barn ger de inte mycket för.

– Vilket resonemang! För det första blir inte inredningen förstörd om den får patina genom åren, för det andra går allt att tvätta och för det tredje – ska människor med barn avsäga sig en tredjedel av sitt liv bara för att man riskerar att få en syltklick på sofftyget?

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

 

Så undviker du fallgroparna – 7 tips från Simon & Tomas

 

1. Dålig belysning
Gör så här i stället: Skippa takbelysningen över allt utom över matbordet. Skapa rumskänsla med små bordslampor och golvlampor. Spottar från taket plattar bara till, punktbelysning tar fram ytor och strukturer. 

2. Möbler vid väggen
Gör så här i stället: Ställer man möblerna utefter väggarna utnyttjar man bara 30 procent av rummets golvyta. Sätt i stället möblerna i mitten av rummet och använd allt utrymme.
 
3. För små mattor
Gör så här i stället: En soffgrupp får sällan plats på mattan. En matta under en matsalsmöbel ska vara så stor att hela möblemanget ryms – det är en grundregel. 
 
4. För lite färg
Gör så här i stället: Våga vara mer färgrik. Färger förmedlar ofta mentalt välbefinnande, men undvik kontraster och ha absolut inte vitt. 
 
5. Saker du inte älskar
Gör så här i stället: Du måste älska de föremål, möbler, tyger och färger du har hemma. Ett hem byggs upp av minnen och idéer. Då först blir hemmet personligt. Tröttnar du på soffan var den feltänkt från början, en soffa man älskar har man i 20 år eller mer.
 
6. För praktiskt:
Gör så här i stället: Herregud, det går att tvätta och tvättat blir det ännu vackrare, slitet blir det fantastiskt. Lev först och gå sedan till kemtvätten. Man undrar vilken bild barnen får av hur ett hem ska se ut när det bara är det praktiska som ska gälla.
 
7. Inga minnen
Gör så här i stället: Gör hemmet personligt. Ett hem ska berätta om dig själv och det ska synas att det är du som befolkar det. Böcker är bra.

 

Annons

 

 

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.