Annons

Skilsmässan – råd om boendet

Tips & Råd ​Att lösa boendet vid en separation kan vara svårt. Ofta måste båda föräldrarna flytta till mindre. Undvik att gå under av skuldkänslor, säger familjerådgivaren Laila Cullin.

​Den som separerar eller skiljer sig i ett mindre samhälle kan ofta få en ny hyreslägenhet snabbt. Alternativet, att köpa en bostad, kan också vara ekonomiskt möjligt.

I städer som Stockholm, Göteborg och Malmö är läget tuffare. Många försöker byta en hyresrätt mot två. Den som har varit förutseende har ställt sig i bostadskö. Annars kan man kontakta privata hyresvärdar och hoppas på napp där, säger Laila Cullin, familjerådgivare i Stockholms stad. Men ibland måste det till ännu mer kreativa lösningar, som att den ena parten flyttar hem till en kompis eller till en sommarstuga.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns lika många lösningar som det finns par.

Annons
För den som har barn är läget särskilt svårt. I väntan på en lösning låter många föräldrar barnen bo kvar i lägenheten medan de själva turas om att bo där. Det bör inte pågå i mycket mer än ett år för då kan barnens hopp om att föräldrarna ska återförenas växa sig så starkt att det blir ett problem, säger Laila Cullin.
 
Många föräldrar har inte ekonomiska möjligheter att välja bostad. De får ta vad de får.
– Då måste man som förälder konfrontera barnen med att det här är vad som gäller. Man ska vara så vuxen man kan. Det ger barnen trygghet att mamma och pappa tar det ansvaret.
 
Det är viktigt att inte dränka sig i skuldkänslor för att barnen kanske måste dela rum.
– De flesta föräldrar underskattar sina barns kärlek och tror att den är kopplad till boende och materiell standard.
 
Samtidigt ska man inte släta över den oro och besvikelse som barn kan känna.
– Man kan inte låtsas att ingenting ändras när man flyttar till mindre. Barn måste ha rätt att bli arga, annars visar man barnen att det här är så jobbigt att det inte får finnas.
Livet blir annorlunda än både föräldrar och barn tänkt sig. Men på sikt blir det kanske inte sämre.
– Vi människor har oftast en potential att klättra upp och komma vidare, säger Laila Cullin.

Fakta: 3 tips när ni har barn 

Undvik att fråga barnen hur de vill ha det – det blir ett för stort ansvar för dem. Lägg i stället fram konkreta förslag och var lyhörd för barnens reaktioner.
Ta inte med barnen på för många bostadsvisningar. Särskilt små barn kan bli oroade av att hoppas på nya lägenheter varje helg.
Var inte fixerad vid att båda föräldrarna måste få likvärdiga hem när det gäller storlek, standard och läge.

Förtur vid skilsmässor?
Stockholm:Stockholmshem NejSvenska Bostäder JaFamiljebostäder  Ja
Göteborg:Familjebostäder NejBostadsbolaget JaPoseidon Ja
Malmö:MKB Nej

Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.