Spetsa broccolipajen som My: ”Går på känsla”

Hyresettans ljusa kök är My Rundgrens tillflyktsort efter en lång dags pluggande på juridiska fakulteten i Uppsala. Vid spisen väcker hon liv i de matpajer som var hennes mammas paradrätter under uppväxten i Luleå.
– Förr brukade jag följa recept men numera är jag lite mer som min mamma och går på känsla. Det jag gillar med matpajer är att man kan laborera med smaksättningen och ta de kryddor man är sugen på. Oftast blir det väldigt gott; det är svårt att misslyckas med paj, säger hon och låter den chilispetsade äggstanningen strila över den stekta zucchinin och broccolin i det förgräddade pajskalet.
Suger upp vätska och smak
Broccoli är en ingrediens hon ständigt återkommer till. Förutom dess relativt låga prislapp och långa lista över nyttiga näringsämnen gör den sig bra just i fyllningen till en matpaj då den är en mästare på att suga upp vätska och smak.

– Men egentligen kan man ta vilka grönsaker som helst. På så sätt passar paj när man har kylskåpsrensning; använd morötter som börjar bli trötta eller tomater på väg att skrumpna. Man kan också ha i kikärtor, bönor eller linser för en både vegetarisk och proteinrik paj.
Skalet är det knepigaste momentet, tycker My. Dels kan det vara svårt att fördela degen jämnt i formen. Dels ska degen vila i kylskåpet före gräddning. Tidsperspektivet gör att det ofta är en söndag som hon ställer sig och lagar matpaj. Och det blir minst en gång i månaden.
– Som student har jag insett att det är den perfekta matlådan; god både kall och varm och du behöver inga tillbehör.
Det här behöver du (ca 6 personer):
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
½ –1 krm salt
2 msk vatten
Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
2 msk röd eller grön pesto
1 broccoli
1 zucchini
salt, peppar och chiliflakes
1 paket fetaost (150 g)
Gör så här:
1. Pajdeg: Knåda eller kör smör, vetemjöl i en mixer till en grynig smet. Salta och tillsätt vatten. Knåda ytterligare för hand eller i maskin tills degen har blivit till en boll.
2. Tryck ut pajdegen i en form och nagga med en gaffel.
3. Ställ formen i kylen minst en halvtimme eller över natten.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
6. Hacka under tiden broccolin och zucchinin i mindre bitar och stek i olja några minuter.
7. Vispa ihop ägg, grädde och pesto i en skål. Salta, peppra och addera chiliflakes efter smak.
8. Ta ut pajskalet och låt svalna.
9. Fyll skalet med de stekta grönsakerna och häll på äggstanningen. Smula över fetaosten.
10. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda på 200 grader i 30–35 minuter, tills pajen är gyllenbrun.