Annons

Olika syn på hyresdeponi

Dalarna Lagen är lika för alla sägs det. Men beroende på bostadsort gäller ändå olika förutsättningar för missnöjda hyresgäster som vill deponera hyrespengar hos staten.
"Det är bra att lagen om hyresdeponi finns, men den är klumpig att använda", säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg. Foto: LENA MATTSSON

Hem och Hyra har tittat närmare på hur hyresdeponin hanteras i sju län i Mellansverige. Det vill säga vad som gäller för hyresgäster som låter länsstyrelsen, (staten), ta hand om hyrespengar under en pågående tvist med hyresvärden för att inte riskera sitt kontrakt.

Generellt är omfattningen liten med just nu exempelvis bara 22 000 kronor på deponikontot hos länsstyrelsen i Dalarna och 50 000 kronor på kontot i Uppsala län.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hoppas det beror på att hyresvärdarna i Dalarna sköter sig bra. Min uppfattning är att de flesta problemen uppstår hos små bostadsföretag. Vi har inte så många sådana hos oss, säger Helle Bryn-Jensen på länsstyrelsen i Dalarna.

Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningens förbundsjurist, tror att det också kan ha att göra med att många hyresgäster upplever att det är en snårig hantering.

– Det är bra att den här lagen finns. Men den är klumpig att använda, säger hon.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Ett hinder kan vara att man som hyresgäst inte känner till sina rättigheter, eller inte vet hur man ska bete sig för att utnyttja dem.

– Vi informerar på hemsidan om hur det går till. Men eftersom vi är mellanhand mellan två parter – hyresgästen och hyresvärden – kan vi inte gå ut och bedriva aktiv marknadsföring, säger Jenny Blomberg, handläggare på rättsenheten i Gävleborg.

Annons

Ett annat hinder kan vara att det krävs pant eller borgen för deponi. Detta som säkerhet för motpartens rättegångskostnader vid en eventuell förlust i domstol.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

– Vi hade ett ärende med en hyresgäst som drog sig ur när hon fick veta att hon skulle behöva lägga 1 500 kronor. Det kan vara mycket pengar för en privatperson, säger Helle Bryn-Jensen.

I Dalarna är alltså panten för mindre ärenden så låg som 1 500 kronor. I Gävleborg och Värmland måste man som hyresgäst vara beredd att lägga undan 5 000 kronor vid sidan av den deponerade summan.

Detta alltså trots att det handlar om samma lag och i grunden samma statliga förvaltning.

– Det är upp till varje enskild länsstyrelse att göra en bedömning av vad som är skäligt, säger Ingrid Olsson, handläggare i Värmland.
Hon berättar också att det i Värmland är mycket vanligt att Hyresgästföreningen går in med borgen så att hyresgästen slipper lägga ut egna pengar.

– Så går det till i de flesta fallen. Det är ytterst sällan hyresgästerna själva lägger pant.

Annons

Från centralt håll är dock beskedet att Hyresgästföreningen inte hjälper till med pant eller borgen.

– Vi vill inte gå in och ställa säkerheter. Men det är möjligt att det fortfarande förekommer på vissa håll, säger Susanna Skogsberg.

De flesta hyrestvisterna där det blir aktuellt med deponi brukar lösas i frivilliga förlikningar. Några få fall går till domstol för avgörande.
När Hyresgästföreningen kopplas in är det vanligt att det genom förhandling blir en överenskommelse innan hyresgästen ens behöver ansöka om deponi.

Några få ärenden blir bara liggande. Efter elva år tillfaller de bortglömda pengarna staten.

– Vi har en kvinna som har 2 000 kronor deponerade sedan 2008, berättar Johan Söderlund på länsstyrelsen i Västmanland.

Fakta: Hyresdeponi

Om lägenheten inte är i fullt brukbart skick, och värden inte går med på hyresnedsättning, kan du som hyresgäst deponera en skälig del av hyran hos länsstyrelsen.
Vitsen med det är att du anses ha gjort rätt för dig trots att värden inte får dina pengar under tiden som tvisten pågår. Du kan alltså inte bli vräkt för att du inte betalat hyran.
Viktigt att tänka på är att du inte ska deponera en större del av hyran än vad som skäligen motsvarar det men i boendet som uppstått. Annars kan du ändå bli uppsagd.
För deponi krävs pant eller borgen som är olika stor i olika delar av landet.
Även möjligheten att få hjälp med borgen av Hyresgästföreningen tycks variera beroende på var du bor.

Fakta: Deponerat i sju län
Län I deponi maj 2015 i kronor Nya ärenden 2014 Äldsta oavslutade ärende Minsta pant/borgen i kronor
Dalarna 22 225 2 2014 1 500
Gävleborg 419 635 5 2013 5 000
Södermanland 278 823 2 2010 2 000
Uppsala 50 960 8 2004 2 000
Värmland 411 000 6 2013 5 000
Västmanland 433 604 5 2008 2 000
Örebro 248 942 15 2011 2 000
Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.