Annons

Dyrare vatten trots kommunernas samarbete

Gävleborg Dyrare vatten för hyresgästerna. Men också en organisation som avslöjat stora brister i ett pysande och läckande system. Det är resultat av samarbetet inom Gästrike Vatten.
Hoforsbon Reima Wårvik, Hyresgästföreningens ordförande, betalar lika mycket för ett glas vatten som stockholmarna betalar gör för fem. Foto: MATS JONSSON

Ett glas vatten i Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kostar nästan lika mycket som fem glas i Stockholm. Den som bor i en normaltrea i ett hyreshus i någon av de tre minsta kommunerna i Gästrikland och Norduppland betalar i dag runt 550 kronor i månaden för vatten och avlopp.

Alla som hoppades att prisutvecklingen skulle dämpas när Gävle, Hofors, Älvkarleby och Ockelbo 2008 gick ihop och bildade gemensamma Gästrike Vatten AB har blivit grymt besvikna. Tvärtom har priserna på vårt viktigaste livsmedlet exploderat med höjningar som är mångdubbelt större än i Sverige i övrigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De sade att det skulle bli bättre. Det enda vi märkt är att det blivit dyrare, säger Reima Wårvik, Hyresgästföreningens ordförande i Hofors, lakoniskt och tillägger:

– Vattnet som vi får genom kranarna håller hög kvalitet. Men vi betalar ett pris som om det vore rinnande guld.

Reima Wårvik har utan resultat begärt att Hoforshus ska börja specificera vattenpriset på hyresavin med avsikten att det ska bli en ögonöppnare för hyresgästerna.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– I dag får man höra kommentarer som att ”vattnet är det inget problem med, det ingår ju i hyran”. De som reagerar och rasar är villaägarna som får se beloppen på sina räkningar.

Älvkarleby tillhör liksom Hofors och Ockelbo de sju dyraste vattenkommunerna i Sverige. Där driver nu lokalpartiet Kommunens Väl kravet på en folkomröstning om utträde ur Gästrike Vatten AB.

918 invånare har skrivit på en lista om att de vill folkomrösta om att lämna vattenbolaget. Nu krävs det att två tredjedelar av politikerna i fullmäktige säger nej till initiativet. Annars blir det folkomröstning 13 september.

Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

– Vi har sjunkit som en sten genom prisrankingen sedan vi gick in i samarbetet med de andra kommunerna, säger Torbjörn Löfgren, ordförande i KV.

Han kallar Gästrike Vatten för en ”stat i staten” och menar att Älvkarleby kommun tappat både kompetens och kostnadskontroll.

Annons

– Förr hade vi egen personal som kunde lappa och laga. Sedan Gästrike Vatten tog över har det blivit en fartblindhet. Att hyra in ett företag som lagar för 2 miljoner kronor anses plötsligt som en liten utgift. Och utan egen kompetens kan kommunen inte fungera som beställare i en köp- och säljorganisation.

Men Magnus Jonsson (S), kommunalråd i Ockelbo och vice styrelseordförande i vattenbolaget, ser bara fördelar med samarbetet.

– Vi har fått en stark och professionell organisation. Det är helt nödvändigt för att vi ska klara av att leva upp till de höga krav som i dag ställs på vattnet som livsmedel.

Ockelbos starke man erkänner att kommunen tidigare slarvat och inte debiterat det så kallad VA-kollektivet de avgifter som nyttjarna enligt lag ska betala i självkostnadspris. Något som alltså delvis förklarar de senaste årens prisexplosion.

– Det har över huvud taget inte varit någon stor fråga. Vattnet har bara funnits där och levt sitt eget liv. Vi har utgått från att det fungerat.

Enligt Magnus Jonsson tog Gästrike Vatten över ett läckande och pysande ledningssystem i Ockelbo med gigantiska investeringsbehov.

– Vi har fått ett wake up call. I dag känner jag mig som en vattenpolitiker. Men det vinner man inga val på.

Magnus Jonsson tror att de små kommunerna med få abonnenter och långa ledningar får svårt att klara kommande investeringar på egen hand när 40-50 år gamla ledningar nu successivt måste bytas ut.

– Vi byggde upp samhällen med statliga pengar på 50-, 60- och 70-talet. Nu måste vi få hjälp av riksdag och regering för att klara av att behålla standarden.

Annons

I Gävle, med en större och mer koncentrerad befolkning, betalar hyresgästerna mindre än halva priset jämfört med dem som bor i de mindre grannkommunerna.

Men inte heller för Gävle har samarbetet resulterat i dämpad prisutveckling. Tvärtom har vattenpriset i Gävle stigit tre gånger så mycket som i övriga landet sedan 2008

Sandviken har valt att stå utanför Gästrike Vatten för att man i stället ska kunna arbeta gemensamt med olika infrastrukturfrågor internt i kommunen.
Priserna har ökat dubbelt så mycket om i övriga Sverige men mindre än hos de samarbetande grannkommunerna.

Även i Hälsingland förekommer det vattensamarbete över kommungränserna. 
För Ovanåker och Bollnäs med gemensamma Helsinge Vatten AB har det lett till lägre prishöjningar än i övriga landet. Innan vattenbolaget bildades 2009 låg priserna i de båda hälsingekommunerna strax över rikssnittet. I dag ligger de strax under.

För Nordanstig har det gått åt andra hållet sedan kommunen 2004 bildade Mittsverige Vatten AB ihop med Sundsvall och Timrå.
Invånarna i Nordanstig har efter det fått en höjning med 58 procent (riksnittet 38 procent) och tillhör i dag de som betalar allra mest i Sverige. (Se faktaruta till höger.)

Tabellen nedan är baserad på uppgifter från Svenskt Vatten och Nils Holgerssonundersökningen. 

Fakta: Gästrike Vatten

Gästrike Vatten AB ägs gemensamt av Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner.
Gävle äger 70 procent av aktierna, de övriga kommunerna 10 procent vardera.
Bolaget ansvarar för dricksvattnet och avloppshanteringen i de fyra ägarkommunerna.
Dotterbolagen Gävle Vatten AB, Hofors Vatten AB, Ockelbo Vatten AB och Älvkarleby Vatten AB äger anläggningarna och är huvudman i respektive kommun. 
Samtliga bolag tillämpar självkostnadsprincipen för VA-hanteringen i respektive kommun.

Fakta: Vattenpriser i Hälsingland
Kommun 2014,00 Månadspris Literpris  
Kr/kvm/år Kr typlgh Öre/liter
Hudiksvall 51,83 288 2,59
Ljusdal 53,88 299 2,69
Bollnäs 58,31 324 2,92
Ovanåker 60,05 334 3,00
Söderhamn 60,79 338 3,04
Nordanstig 98,30 546 4,92
Fakta: Gästrike Vattens priser
Kommun 2014 2008 Förändring Månadspris Literpris  
Kr/kvm/år Kr/kvm/år Procentökning Kr typlgh Öre/liter
Gävle 45,21 28,38 59 251 2,26
Sandviken 71,40 47,63 50 397 3,57
Älvkarleby 94,58 42,53 122 525 4,73
Hofors 101,13 52,59 92 562 5,06
Ockelbo 103,39 57,96 78 574 5,17
Riket 61,70 50,10 23 343 3,20
Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende" Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.