Annons

Flest soffliggare i hyresområden

Gävleborg För den med lägre inkomst, lägre utbildning eller som bor i hyresrätt, kan ett politiskt beslut vända upp och ned på vardagen. Ändå är det just de som oftast låter bli att rösta.

Andersberg och Fridhem är två stadsdelar som ligger intill varandra, med en väg emellan sig. Men det är mer än vägen som skiljer dem åt.
I Gävle kommun är det de två stadsdelar med mycket stora skillnader. Hyresgästerna i Andersberg hade kommunens högsta andel soffliggare: 33,2 procent lät bli att rösta i förra valet. Medan endast 9,6 procent av villaägarna i Fridhem struntade i att rösta.

Men olikheterna stannar inte där. För valdeltagandet visar sig enligt statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB, gå hand i hand med hur höga inkomster och hur hög utbildning människorna i ett bostadsområde har: ju mindre en människa tjänar och ju kortare utbildning – desto oftare struntar man i att rösta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På så sätt får i praktiken villaägare med hög inkomst större inflytande över den politik som ska styra över det kommunala bostadsbolaget. Liksom över den med känsligare ekonomi.

De som har mest att vinna på att rösta har inte tid, de har fullt upp med att klara av vardagen. Så det är inte konstigt att valdeltagandet är lägre i stora hyresområden, menar Terence Fell, forskare på Mälardalens högskola i Västerås. 

– I hyresrätt bor fler personer som är arbetslösa och låginkomsttagare. Allt det hänger ihop, säger han.

Annons
Läs ocksåDärför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänderFamilj som sitter i soffan.

Han betonar att ingenting är statiskt och att den som är resurssvag mycket väl senare kan komma att tillhöra eliten.

– Bostadspolitik borde vara allra viktigast för de resurssvaga. Men de som berörs mest har inte tid – de har fullt upp med att söka jobb.

Här har politikerna ett stort ansvar, enligt Fell.
– Politikerna har misslyckats med att engagera de här medborgarna. De borde åka ut till vanliga områden och översätta politiken till vardagsnära problem – då går de lättare att förstå, säger han.

Läs ocksåHan skapar utbildningar utifrån egna brister

Ayescha Özturk i miljonprogramsområdet Vivalla i Örebro och några andra startade ”Vivallapartiet” efter förra valet. Och även om partiet upplösts och inte går att rösta på längre, tror hon att det väckte en politisk medvetenhet hos många Vivallabor som hon hoppas visar sig i höstens val.
För politiken finns ju här –mitt i våra bostadsområden: hur dyra ska renoveringarna vara? Ska skogen försvinna om det byggs?

Annons

När hon berättar om hur hon tycker politiker behandlar Vivalla, påminner det mest om hur föräldrar med missriktad omtanke curlar sina barn. Om det ändras kanske valdeltagandet kan bli högre.

– Vivalla har blivit ett samhälle i samhället. Politikerna måste sluta att bestämma saker uppifrån. För nu är det oerhört svårt att få bort känslan av ”vi och dom” när man konsekvent blir behandlade som att vi skulle vara lite dummare, säger hon.

Fakta: Områdena i siffror

Andersberg, med till största delen miljonprogramsbebyggelse, var valdeltagandet vid förra valet 66,8 procent.Medianinkomsten var 131 000 kronor och 13,3 procent av Andersbergsborna har eftergymnisial utbildning.20,4 procent är utlandsfödda.

I villaområdet Fridhem i Gävle var valdeltagande i förra valet 90,4 procent.Medianinkomsten var 264 000 kronor och 45,7 procent av dem som bor där har en eftergymnasial utbildning. 3,8 procent är utlandsfödda.

Fakta: Här finns siffrorna

Här kan du hitta kartor med SCBs valstatistik från 2010 i Gävleborgs län.

Gör så här för att få fram ditt valdistrikt:1. Klicka på ”Välj region” och ”Norrland” och ”Gävleborgs län” längst uppe till höger. (Klicka till på det vita fältet i mitten om kartan inte visas). 2. Välj din kommun eller använd zoom-verktyget till vänster för att komma närmare i kartan.3. Klicka på ”Vyer” uppe i mitten (i samma område där du ställde in region och län). Välj ”Valdetaljer” och klicka sedan på ditt valdistrikt och så visar sig en lista med valdeltagande, utbildningsnivå, inkomstnivå med mera.

Läs också Lågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstade Hyresgäster riskerar klassresa – åt fel håll Tjejerna som vill få unga att skina

Flest soffliggare i hyresområden

Södermanland För den med lägre inkomst, lägre utbildning eller som bor i hyresrätt, kan ett politiskt beslut vända upp och ned på vardagen. Ändå är det just de som oftare än andra inte röstar.

Andelen personer som deltar i val i bostadsområden som domineras av hyresrätter är mindre jämfört med andra bostadsområden. Flest soffliggare bland hyresområdena i Mälardalen har södra Valsätra i Uppsala där endast 64,9 procent röstade i förra riksdagsvalet.
Lägst procent i Västmanland har Nygård i Köping,  där bara 67,8 procent röstade. I Södermanland hamnar Råbergstorp och Lagersberg i  Eskilstuna i botten på listan med 65,6 procent.

Allra bäst på att gå till val­urnorna var de som bor i bostadsområdet Nåntuna i Uppsala, som domineras av villor. Där röstade hela 92,4 procent av de boende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men olikheterna mellan stadsdelarna stannar inte där. För valdeltagandet visar sig enligt uppgifterna från Statistiska centralbyrån, SCB, gå hand i hand med hur höga inkomster och hur hög utbildning människorna i ett bostadsområde har. Ju mindre en person tjänar och ju kortare utbildning – desto oftare struntar man i att rösta. 

Annons

På så sätt får i praktiken villa­ägare med hög inkomst större inflytande över den politik som ska styra över det kommunala bostadsbolaget. Liksom över personer med känsligare ekonomi.

Ayescha Özturk var tillsammans med några andra med och startade Vivallapartiet efter förra valet. Och även om partiet upplösts och inte går att rösta på längre, tror hon att det väckte en politisk medvetenhet hos många Vivallabor som hon hoppas visar sig i höstens val.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

För politiken finns ju här –mitt i våra bostadsområden: Hur dyra får renoveringar vara? Försvinner skogen om det byggs? 

Annons

– Vivalla har blivit ett samhälle i samhället. Politikerna måste sluta att bestämma saker uppifrån. För nu är det oerhört svårt att få bort känslan av ”vi och dom” när man konsekvent blir behandlade som att vi skulle vara lite dummare, säger hon.

Fakta: Områdena i siffror

I villatäta Nåntuna i Uppsala var median­inkomsten 317 000 kronor år 2010 och 58,2 procent av befolkningen i området hade eftergymnasial utbildning. 92,4 procent deltog i valet. Det är den högsta siffran i Mälardalen.

I södra Valsätra i Uppsala, som domineras av hyresrätter, var medianinkomsten 115 000 kronor 2010 och 30,7 procent av invånarna där hade eftergymnasial utbildning. 64,9 procent av Valsätraborna deltog i valet.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.