Annons

Halmstad kommun plockar27 miljoner ur HFAB

Halmstad Halmstad kommun har beslutat att plocka ut 27 miljoner kronor från HFAB:s vinst. Hyresgästföreningen är kritisk.

När Kristianstad kommun ville ta tio miljoner kronor ut det kommunala bostadsbolaget blev protesterna så kraftiga att kommunen backade. Nu kommer Halmstad kommun att ta totalt 27 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget HFAB:s vinst för 2014.

Sju miljoner av dessa kan de enligt lagen plocka ut utan någon motivering. Enligt kommunens plandirektiv 2015-2017 (klubbat i december) ska bolaget därutöver lämna en utdelning på 20 miljoner enligt paragraf 5 i lagen om de allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolagen (se faktaruta bredvid). Detta vill kommunen ska ske årligen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är jättemycket pengar. Vi hade helst sett att de stannade i bolaget, men rent juridiskt sett kan de göra så här. Nu kommer vi att hålla stenkoll på att de följer lagen och det viktiga för oss är att pengarna kommer hyresgästerna till godo, säger Petra Lundh, bostadspolitisk utredare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Hyresgästföreningen är kritiskt till lagen som gör det möjligt för kommunerna att plocka ut stora pengar ur bolagen. Föreningen menar att hyresgästerna betalar saker som skattebetalarna kollektivt borde stå för.

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Carl Fredrik Graf (M), tycker inte att man kan argumentera på det sättet och han tycker inte att det är något konstigt med det aktuella vinstuttaget från HFAB.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Alla kommunens invånare äger bostadsbolaget, säger han, och menar att det är en gemensam resurs i kommunen.

Enligt honom är pengarna inte öronmärkta i detalj men tillräckligt styrda. De ska gå till:

  • Centrumutvecklingsprojekt som främjar integration och social sammanhållning i kommunens mindre tätorter. (Som Getinge och Oskarström).
  • Fritidsanläggningar eller mötesplatser som främjar integration och social sammanhållning. (Oskarström, Linehed, Kärleken)
  • Åtgärder som tillgodoser bostadsbehov för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för. (Gruppbostäder och HVB-hem).

– Det är i och för sig bra att de specificerar vad pengarna ska gå till. Vi kommer att följa upp det. Gör de inte som de nu säger kommer vi att agera, säger Petra Lundh.

HFAB:s styrelse har godtagit vinstutdelningen. Enligt ordförande Kjell Helgesson (C) har styrelsens uppgift enbart varit att bedöma om vinstutdelningen skadar bolaget ekonomiskt, vilket de inte ansett.

Annons

2014 gör HFAB en vinst på 109 miljoner kronor. Mer om det kan du läsa här.

Fakta: Så kan vinsten plockas ut

2011 infördes en ny lag för kommunala bostadsbolag som reglerar vinstuttag. Ägarna, det vill säga kommunerna, kan ta ut hela vinsten om:

1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.

2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”.

Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella insatser med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.

* Från en fastighetsförsäljning kan hälften av reavinsten tas ut utan motivering. (Kräver fullmäktigebeslut).

Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.