Annons

Abdalla fick jobb genom hyresvärden

Örebro Tiotalet hyresgäster i Vivalla har genom renoveringen av bostadsområdet fått praktik sedan sensommaren. Och fler ska det bli. I dag besöker bostadsministern det unika projektet.

Abdalla Hussein står nere i en grop med en liten bandmaskin som plattar till marken. Det är en tunn hinna is på de leriga vattenpölarna intill honom den här morgonen då Hem & Hyra besöker Örebrobostäders renovering av kvarteret Hjärstaskogen i Vivalla.

Det är Abdallas första möte med svensk arbetsmarknad sedan han kom till Sverige från Somalia för tre år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har aldrig haft jobb i Sverige tidigare. Det här har gett mig bättre moral och jag inser att jag kommer kunna få ett jobb i framtiden. Nu känner jag mig som en del av samhället. Jag går upp tidigt på morgonen och går till jobbet precis som andra, säger Abdalla via tolk.

När bostadsområdet Vivalla skulle byggas om krävde Öbo nämligen redan i upphandlingen att alla entreprenörer skulle förbinda sig att ge praktik- eller arbetsplats åt arbetslösa Vivallabor.

Ett tiotal personer har redan fått plats, men det är meningen att 50-80 ska få chansen till praktik eller arbete under de första fyra åren av renoveringen av Vivalla. Sedan hoppas Örebrobostäders vd Ulf Rohlén på en fortsättning.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Min ambition är att när vi utvärderat detta och sett att det funkar som det ska så ska vi ställa sådana här krav i varje upphandling vi gör, säger han.

Är det lika lätt att ge både män och kvinnor praktikplatser?

Annons

– Det vet jag faktiskt inte. Det ska jag banne mig ta upp. Jag misstänker att det inte är lika lätt att ge platser till kvinnor, det är en bra fråga som jag ska ta upp nu när jag åker dit, säger Ulf Rohlén.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– Alla som är med här ska på något sätt ordna praktikplats eller jobb åt någon arbetslös. Vare sig din firma kör ut virke, drar rör eller bygger, säger Magnus ”Ljunga” Ljungstedt som är anställd av Skanska och är Abdallas handledare på bygget.

Han tycker att det fungerar bra, även om det ibland kan vara lite svårt med språket.

– Byggbranschen är lite känd för att vara lite hård och ha en viss chargong, men jag tycker att de flesta är väldigt positiva till det här. Det är bra att vi ger människor möjlighet att känna på om det här yrket är något för dem och att de får känna på hur det är på en svensk arbetsplats och lära sig mer svenska. Sedan kan de gå vidare och satsa på en utbildning, säger Magnus.

Precis så har det varit för Abdalla. Han hade gått en förberedande byggutbildning genom arbetsförmedlingen som blev klar bara några veckor innan han började sin praktikplats. Nu har han fått mersmak och vill bli byggnadsarbetare på riktigt.

– Det är ett bra jobb för en man. Jag känner att jag gör nytta och att jag kan mycket från utbildningen jag gått, men att jag behöver lite mer utbildning och lära mig språket bättre. Det som är bra med att vara byggnadsarbetare är att det är ett yrke som man kan ha var som helst i världen. Så om jag skulle återvända till Mogadishu så kan jag bygga hus där.

Annons

Abdalla bor själv några kvarter bort från byggarbetsplatsen och säger att det kommer att bli väldigt fint när det är klart.

Skulle du vilja bo här själv?

– Haha, det blir alldeles för dyrt för mig att bo här!

Läs mer här och här.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.