Annons

Här får hyresgästerna vara med och bestämma

Askersund Askersundsbostäder går mot strömmen och låter sina hyresgäster komma med synpunkter på renoveringen som ska göras. Och hyrorna? Ja, de ska höjas över lång tid.
, ,

Det är vardag. Det är strax efter lunch och det småregnar utanför fönstren till kvarterslokalen på Fågelvägen i Askersund.

Men kaffet i termos står framme. Ombyggnadsritningarna lika så. Det möte för hyresgästerna på Fågelvägen där Askersundsbostäder just nu genomför en mycket speciell renovering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och det speciella är inte husen, visserligen mysiga radhus byggda på 70-talet. Nej, det speciella är hur Askersundsbostäder förhållit sig till renoveringen. Ett sätt som Hyresgästföreningen hoppas ska sprida sig till fler bolag.

Som i dag. Då polisen Nils-Olof Tivemyr är på plats för att tillsammans med hyresgästerna och Hyresgästföreningens anställda Anna-Marie Fahlberg gå igenom ritningarna över området, som det är tänkt att bli.

Nils-Olof tittar på ritningarna ur brotts- och säkerhetssynpunkt.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Fri sikt är viktigt i stället för vinklar där buset kan arbeta ostört. Och det är en trygghetsfaktor att man kan se rakt över här, säger han och pekar på ritningarna som Askersundsbostäder delat med sig av. Jag tror det kan bli bra det här, säger han nöjt. Men fråga om de tänkt sätta upp lysen här, där det är en trång passage. Annars blir det tvärmörkt.

Vanja Johansson är hyresgäst på Fågelvägen och lyssnar uppmärksammat.

– Det känns bra när någon som har jobbat så länge med brott och brottsförebyggande får ge synpunkter som vi knappt ens tänkt på, säger hon.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Askersundsbostäders vd Anders Gustafsson är inte med på mötet. Han har annat för sig. Men redan samma vecka ska Anna-Marie Fahlberg och föreningens ordförande Sonny Johansson träffa honom och berätta vad man kom fram till.

Men det är ändå, tack vare honom som mötet als äger rum. För det är hans idé att hyresgästerna ska få vara med under processen.

Annons

-Jag tänkte så här – betalar 150 kronor per lägenhet i boinflytandemedel per år – så ska vi banne mig ha ett boinflytande som är värt namnet. Rent krasst är det så att vi betalar för det – och då vill jag ha något ut av det. Så nu utnyttjar vi det och skaffar ett sammarbete med den lokala gruppen på området och regionalt genom kontakten med Anna-Marie Fahlberg som arbetar för föreningen, säger Anders Gustafsson när Hem & Hyra senare ringer upp.

Han verkar tycka att det är lite underligt att inte andra gör på samma sätt, när de står inför stora renoveringar. För vinsterna är många.

– Vi har haft nytta av det. Vi har bollat frågor och fått snabb respons. Och rättat oss efter det de önskat. Tack vare det tror jag att hyresgästerna valt att bo kvar, vi hade kunnat stå med de här med de färdigrenoverade fastigheterna tomma.

Andra bostadsbolag har så smått börjat bli intresserade av Askersundsbostäders sätt att arbeta.

–  Innan har de nog inte förstått fördelarna innan. Men nu börjar vi märka ett intresse. För det här gör att vi kan korta ner på tiden från ax till limpa. Och framförallt slipper vi massa frågor under resans gång. Alla vet vad som komma skall och är insatta i processen.

Ja. Så var det det här med hyrorna då. Hem & Hyra har under årens lopp fått skriva otaliga rubriker om renoveringar där hyran ska höjas med 40-60 procent.

Men några sådana höjningar funkar inte i Askersund. Här pratar bolaget om bokvar-garanti.

– Jag stack ut hakan en gång i tiden och sa att jag inte tycker att det ska behöva bli så dyrt med renoveringar och det fick mig att sätta mig och fundera vad man kan göra tillsammans med Hyresgästföreningen, säger Anders Gustafsson.

Hyrorna för de gamla hyresgästerna kommer att höjas med max 20 procent enligt en unik upptrappningsmodell som förhandlats fram med Hyresgästföreningen.

Den innebär att en hyrasgäst får sin hyra upptrappad med tio procent under lika många år som hen bott i sin lägenhet, men max tio år. Därefter kommer en upptrappning på ytterligare tio procent under fem år.

Annons

– Men vi haft hushållselen inkluderad i hyran tidigare och nu ska vi börja betala för den själva, så först får vi ett avdrag för det. Så jag tror att min nya hyra slutar på något runt 7 200 i stället för 6 174 som jag har nu, säger Vanja Johansson som kommer få sin hyra upptrappad under tio år eftersom hon har bott så länge.

Och en av anledningarna till att hyran höjs mindre än vid många andra renoveringar, är att bolagets vd räknat på energibesparingen som plus i kassan.

– Fastigheterna är ganska energislukande och uppvärmda med direktverkande el. Det är bakgrunden till hela den här renoveringen. Och eftersom det fanns en stor energiförbrukning i fastigheterna gör det att kalkylen blir lite angenämare när man ser på driftsnettot på fastigheten.

Men Anders Gustafsson har kanske även en annan syn att se på renoveringarna än många andra i branschen.

– Sen resonerar jag så här – och det här kommer jag givetvis få kritik för av Öbo och andra – men de här hyresgästerna har ju bott här sedan 72 -74 och under den tiden har de under alla år avsatt pengar till underhåll och renovering. Så det enda som ska generera hyreshöjningen, är kakel och sånt som är standardförbättringar. Resten har de redan betalat för.

Den som flyttar in som ny hyresgäst, kommer ha en 25 procent högre hyra än den som är satt i dag. Och till detta kommer de vanliga, årliga hyresförändringarna.

Tillbaka på mötet i lokalen på Fågelvägen. Polisen Nils-Olof Tivemyr dricker det sista av kaffet och påminner hyresgästerna om att allt inte handlar om ritningar, lampor och byggnationer när det kommer till säkerhet.

– Viktigast för säkerheten är att prata med varandra. Att träffas och prata som i dag. Du kanske inte vet vad folk heter, men du känner igen vilka som bor och vet att ni alla håller koll åt varandra, säger han.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.