Annons

Koloniodlare ger upp strid

Vadstena När kommunen beslutade att höja årsavgiften för odlingslotter med 150 procent tog hyresgästerna strid mot höjningen. De förlorade.
Foto: Jenny Knutsson
Efter kritiken har kommunen ändrat sitt beslut så att depositionsavgiften betalas tillbaka med ränta som följer konsumentprisindex om odlingslotten lämnas i gott skick.

Som så många andra hyresgäster skaffade Vadstenabon Stig Löthvall en kolonilott för att kunna odla sitt trädgårdsintresse då han saknar egen tomt.

– Hallon har varit min grej. Och så har jag haft lite sallad och sånt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I 18 år har han odlat och trivts.

– Det har gett mig sociala kontakter, jag kunde dryga ut ekonomin, jag kunde få pröva på att odla ekologiskt. Det var verkligen, på alla sätt, en förebyggande hälsovård.

Men så kom beskedet. Kommunens fritids- och tekniska nämnd beslutade att mer än fördubbla årsavgiften, från 200 till 500 kronor, och dessutom införa en depositionsavgift på 1 500 kronor.

Annons
Läs också

Stig och flera andra hyresgäster protesterade. De menade att höjningen är för kraftig och att många kan ha svårt att ha råd. De köpte inte Vadstena kommuns argument om att kostnaderna är så stora att en höjning är motiverad.

Stig vände sig till arrendenämnden för att få saken prövad. Men kommunen stod fast vid sitt beslut och vid nämndens sammanträde fick Stig veta att han och de andra odlarna inte kunde få någon hjälp därifrån. Odlingslotterna är för små.

– Det finns inget besittningsskydd och det skulle ju vara orimligt när det gäller så små areal, sade arrendenämndens ordförande, hyresrådet, Christer Grönevall, vid sammanträdet.

Läs ocksåSå förverkligar du drömmen om en kolonilott

För Stig finns därmed bara två alternativ: acceptera de nya avgifterna eller lämna kolonilotten. Han väljer det senare, liksom 22 andra odlare. Samtidigt har tio nya arrendatorer tillkommit inför årets säsong.

Annons

– Det är svårt. Jag känner mig väldigt nedstämd. Men nu är det slut, säger Stig Löthvall.

Utredaren: ”De gör en insats för kommunen”

Fakta: Kolonilotterna

Området ligger på Birgittastranden, precis vid Vättern.
De flesta av odlingslotterna som kommunen arrenderar ut är cirka 100 kvadratmeter stora.
Byggnader är inte tillåtna.
Kommunen tillhandahåller vatten och kärl för kompostavfall.
Knappt 100 odlingslotter är utarrenderade.

Källa: Vadstena kommun.

Läs också Tidsfrist ute för olovligt boende De fortsätter slåss för sina hem Beslutet: Stefan och Gert-Olof måste flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.