Annons

De fortsätter slåss för sina hem

Vadstena Snart blir det förbjudet att bo i Stefan Lindéns och Gert-Olof Holmsténs lägenheter. Hyresnämnden har bestämt att de därför måste flytta. Men de fortsätter slåss för sina hem.
Foto: Jenny Knutsson
"Det är inte vårt fel att det har blivit så här och därför är det fel att det är vi som drabbas", säger Gert-Olof Holmstén.

Hyresvärden vill inte vräka dem och Stefan Lindén och Gert-Olof Holmstén vill bo kvar i sina lägenheter i Vadstena.

Hem & Hyra har tidigare berättat om det annorlunda ärendet, där hyresvärden vräker sina hyresgäster mot sin vilja. Det var efter att fastighetsägaren avled i fjol som dödsbodelägarna, värdens vuxna barn, fick veta att Vadstena kommun hotar med vite om hyresgästerna inte flyttar. Detta eftersom husen enligt detaljplanen är förråd och inte får användas som bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dödsboet vände sig till hyresnämnden med en ansökan om att hyreskontrakten ska upphöra och nämnden gick på dödsboets linje, med hänvisning till att Vadstena kommun inte tillåter att husen används som bostäder efter den 11 oktober. Hyresvärdens intresse av att undvika vite väger tyngre än hyresgästernas intresse att bo kvar, resonerar hyresnämnden i beslutet.

Besvikelsen blev stor när hyresgästerna tog emot beskedet och de har nu överklagat till hovrätten.

Annons

– Det är inte vårt fel att det har blivit så här och därför är det fel att det är vi som drabbas, säger Gert-Olof Holmstén.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Han berättar att både han och Stefan har letat intensivt under sommaren efter andra bostäder.

– Men det är hopplöst. De enda svar vi får är att det är flera års kö.

Annons

I överklagandet begär de ytterligare ett halvårs dispens och att värden ska åläggas att hjälpa dem att hitta nya hem samt även stå för flyttkostnaderna.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Det är ännu oklart när hovrätten tar upp ärendet till behandling.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Länkar Läs mer här: Värden vräker dem mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.