Annons

Skarpt läge i Skarpanfallet

Linköping Ska Riksbyggen få renovera området Skarpan trots att en del av hyresgästerna inte vill det eftersom hyrorna höjs rejält? Det ska hyresnämnden ta ställning till.

Det är ovanligt att hyresnämnden lockar så många åhörare som i onsdags, när renoveringarna i Skarpan togs upp. Det kom så många att sammanträdet fick flyttas till en annan sal. Av utrymmesskäl blev det säkerhetssalen, som annars oftast används vid särskilt känsliga tingsrättsförhandlingar.

I centrum stod ett tiotal hyresgäster som berörs av den första renoveringsetappen och som har valt att inte skriva på intyg om att de godkänner renoveringarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland dem finns Ingela Björklund och hennes dotter Jenny Björklund. De bor på gården som står först i tur att renoveras. De är oroliga.

– Vi vill inte bli ivägtvingade för att värden inte har skött underhållet, säger Jenny, som har bott i Skarpan i stort sett hela sitt 32-åriga liv.

Riksbyggen och Hyresgästföreningen har kommit överens om att höjningarna ska införas successivt under fem år, för att mildra smällen.

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Vi klarar möjligen att bo kvar ett år. Men sedan måste vi börja spara in på matpengarna om vi ska ha råd, säger Jenny.

Hyran för deras tvåa väntas gå upp från 4 600 till 6 300 kronor i månaden.

Annons

– Vi är inte emot renoveringarna. De behövs. Men om hyrorna går upp så mycket kommer bara folk med höga inkomster kunna bo i Skarpan sedan, säger Ingela Björklund.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Hyresvärden Riksbyggen vill ha hyresnämndens tillåtelse att renovera ändå.

När de andra hyresgästerna, som kommit för att lyssna, tagit plats bakom den genomskinliga vägg som skiljer åhörarläktaren från resten av salen fick de höra Riksbyggens ombud Gunnar Flodin argumentera för varför hyresvärden vill renovera deras lägenheter. De standardhöjande åtgärderna kan ge hyreshöjningar på upp till 55 procent.

– Fastigheterna är 50 år gamla och har stamsystem som är slut. Till följd av det har Riksbyggen drabbats av vattenskador och fått högre självriskkostnader, säger Gunnar Flodin.

Han och hyresvärden menar att den planerade ombyggnationen är varsam åtgärderna nödvändiga.

Ingrid Buskas från Hyresgästföreningen representerar de hyresgäster som inte håller med.

Annons

– En del åtgärder är onödiga, säger hon.

Hissar, säkerhetsdörrar och helkaklade badrum är några av de saker som åtminstone en del av hyresgästerna vill kunna välja bort för att hålla nere hyreshöjningen.

Enligt Ingrid Buskas har en del av de 50 hyresgäster som har skrivit på intygen också ångrat sig i efterhand.

Under sammanträdets gång framkom flera oklarheter, som om bygglov finns eller inte för den planerade tillbyggnaden av ett fjärde våningsplan, som skulle kräva installation av hissar. Nämndens ordförande, hyresrådet Erik Ferlin, föreslog ett nytt sammanträde, då nämnden också besiktar några av de berörda lägenheterna för att bilda sig en uppfattning om renoveringsbehovet. Först därefter räknar han med att det blir beslut.

Läs mer om Skarpan här:
Åtta av tio tycker nya hyrorna i Skapan blir för höga
Stor oro i området Skarpan

Läs också Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse Mitthem rensar portföljen - ytterligare fastighet till salu Ny värd satsar på mindre orter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.