Annons

Allvarliga säkerhetsbrister även på nya lekplatser

Nyheter Skratt och rutschkaneåk riskerar att sluta med tårar och sjukhusbesök, visar en inspektion av lekplatser runt om i landet.
Foto: Steven Quigley/Uppsala kommun
Pelle Svanslös lekplats i Uppsala är ett bra exempel på att en säker lekplats inte behöver vara tråkig, säger Anna Strandberg på Konsumentverket.

Allvarliga brister hittades när Konsumentverket, Boverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL) nyligen tittade på säkerheten på lekplatser i Kalix, Uppsala, Karlstad, Karlskrona och i Stockholms län. Inspektionerna gjordes så nyligen att det ännu inte finns någon sammanställning av resultatet, men bristerna var många med tanke på att det bara handlade om ett 20-tal lekplatser. Och eftersom urvalet anses vara representativt för landet handlar det om ett utbrett problem. 

– Vi har hittat en hel del allvarliga brister både på äldre och nyare lekplatser, säger Anna Strandberg, projektledare på Konsumentverket, och lägger till att ett par fastighetsägare vars lekplats inte höll måttet lovade att åtgärda felen redan nästa dag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 – Men det var också kul att se att det finns fina exempel. Det behöver inte vara tråkigt bara för att det är säkert. Att det är standardiserat betyder inte att det måste se likadant ut, säger hon och konstaterar att de som menar att lekplatser blir tråkiga bara för att de följer kraven har fel.

En lekplats måste uppfylla flera krav för att anses vara säker. Bland annat måste underlaget vara utformat för att minska skaderisken vid fall.  Hål och springor får inte heller vara mellan 9 och 23 centimeter stora eftersom ett barn då skulle kunna fastna med huvudet. Och rutschkanor får inte ha skarvar eller glipor där dragsnoddar kan fastna och leda till att ett barn blir hängande – eller ännu värre.

Annons

Inspektioner gjordes bara på fem orter, men Strandberg hoppas att även övriga kommuner får upp ögonen för problemet.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

 – Man vill även få en pedagogisk effekt med inspektionerna.

Det kan vara svårt för en lekman att se om en lekplats kan anses vara säker, men ibland är bristerna uppenbara – utstickande spikar och murknande trä på bärande konstruktioner hör inte hemma på en lekplats och ser man sådant ska man slå larm.

Annons

 – Det är bra att kontakta den ansvarige fastighetsägaren och får man inte gehör kan man göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd eller till oss på Konsumentverket, säger Strandberg.

Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats

 – Det lönar sig att göra rätt från början och att underhålla de lekplatser man har.

Fakta: Pojkar skadas oftare än flickor vid lek

Tusentals barn, varav merparten är pojkar, söker varje år sjukhusvård för skador som har inträffat på lekplatser.

Under 2010 sökte 2 000 pojkar och 1 100 flickor svård för skador som inträffat på lekplatser vid daghem och fritidshem. Ytterligare 5 900 pojkar och 4 500 flickor skadades på skolgårdar och lekplatser på skolgårdar.  Siffrorna avser olyckor som har inträffat under skoltid.
När det handlar om lekplatser i bostadsområden handlade det om 2 800 skador, men de skadades ålder är inte specificerad.

Källa: Socialstyrelsen/Injury Database Sverige

Läs också Du ska inte betala när olyckan beror på värdens slarv Mahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt I Landskrona tar hyresgästerna leken på allvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.