Annons

Energisatsning på miljonprogrammet

Nyheter Regeringen vill satsa 1,7 miljarder kronor på energiåtgärder i miljonprogramsområden. Stödet ska kunna gå till fastighetsägare som sätter in värmeväxlare, energiglas och annat.
Åtgärder som leder till lägre energianvändning ska kunna få statligt stöd, föreslår regeringen.

På torsdag presenterar den nya rödgröna regeringen sin budget för 2015. I den kommer 200 miljoner kronor att avsättas till energieffektivisering av bostäder. Resten av mandatperioden avsätts 500 miljoner kronor per år, som Sveriges Radio Ekot kunde berätta i dag.

Regeringen är överens med vänsterpartiet om stödet och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är nöjd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Framför allt kommer vi närmare målet, att vi ska ha ett energieffektivt samhälle, säger han till Ekot och tillägger att de boendes intressen ska tas till vara.

Hyresgästföreningens energiexpert Hans Dahlin ser det som en positiv signal.

Annons

–  Detta är en fråga som Hyresgästföreningen har jobbat för länge. Vi har föreslagit en miljöpremie på två miljarder kronor per år, så med det här kommer man en liten bit på vägen, men det behövs ytterligare steg.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Även Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, välkomnar satsningen.

– 1,7 miljarder kronor kommer inte att ensamt räcka till för att halvera energianvändningen i miljonprogrammet. Men visst är det ändå positivt och det kan bli bra, beroende på hur man fördelar stödet, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Sabo.

Bostadsbolagen genomför och bekostar själva de energiåtgärder som är företagsekonomiskt lönsamma. Men alla åtgärder går inte att räkna hem ekonomiskt och det är där ett stöd behövs, enligt Sabo.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– De 1,7 miljarderna bör riktas till sådant som är samhällsekonomiskt bra, men som inte nödvändigtvis är företagsekonomiskt bra. Det kan vara svårt att utforma kriterier för det, men vi är gärna med och bidrar med våra erfarenheter, säger Charlotta Lundström.

Hur stödet ska utformas är ännu inte sagt. Boverket och Energimyndigheten ska vara med och utveckla det.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.