Annons

Ekerö Bostäder funderar på medlingsbud

Ekerö Hyresförhandlingarna på Ekerö kärvar. "En otroligt konstig situation" säger vd:n. "Svag förhandlingsvilja och utpressning" svarar Hyresgästföreningen.

Hyresförhandlingarna på Ekerö har strandat. Bolaget yrkar på en höjning med 2 procent från 1 januari, men på båda sidor förhandlingsbordet har irritationen växt under hösten.

– Jag vet inte om det varit så mycket till förhandlingar. Det är en otroligt konstig situation, säger Mats Viker, vd på Ekerö Bostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ekerö bostäder har vänt sig till medlingsorganet hyresmarknadskommittén, HMK, och har fått ett första bud.

– Vi har inte tagit ställning till det ännu, vi funderar. Men jag är rädd för att vi är ett litet bolag som inte har någon vikt, att de vill städa undan det så fort som möjligt.

Annons

Mats Viker beskriver Ekerö bostäder som ett unikt bolag, med nästan hälften av lägenheterna i radhus. I andra kommunala bostadsbolag andelen under 5 procent. Han anser att det är ett märkligt argument att hyrorna är höga, med tanke på den fantastiska boendemiljön. En stor del av husen är byggda på 80- och 90-talen och de genomsnittliga hyresnivåerna är också bland de högsta i landet, vilket Hyresgästföreningen påminner om i förhandlingarna.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Problemet är inte nytt. I tre års tid har hyresförhandlingarna kärvat. Mats Viker berättar om hur möten ställts in, företrädare inte svarat på bud och ändrat sig när de väl kommit överens.

– Förra året var vi överens lokalt och tog i hand redan den 5 december, men blev stoppade av Hyresgästföreningens regionkontor. Vi fick skriva på först i februari, på samma nivå. Det blev flera månaders retroaktiva hyreshöjningar, och det är vi som får ta kritiken från hyresgästerna. Hyresgästföreningen bryr sig inte om det, det har vi fått protokollfört och justerat.

Uttalandet publicerades också i Ekerö Bostäders tidning till alla hyresgäster.

Annons
Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

I ett mejl svarar Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Per Björklind, med anledning av bolagets notis:

”AB Ekerö Bostäder har lagt skulden på Hyresgästföreningen för att ingen förhandlingsöverenskommelse har nåtts i dagsläget. Vi har en helt annan bild av situationen än den Ekerö Bostäder försöker nå ut med. Hyresgästföreningen har träffat bolaget vid tre förhandlingstillfällen. Tre möten där vi har försökt att få till en dialog om vilket behov bolaget har av en hyreshöjning, vad som är rimliga höjningar i år utifrån det ekonomiska läget och utifrån de hyresnivåer som finns i beståndet. Ekerö Bostäder har inte varit intresserade av att föra ett sådant samtal. Vi anser att Ekerö Bostäder har visat mycket svag förhandlingsvilja och försökt pressa oss att medge en nivå på höjningen som vi anser är för hög, under hot om att förhandlingarna annars kommer att dra ut på tiden så att hyresgästerna drabbas av en retroaktiv hyreshöjning. Denna inställning till förhandlingarna gjorde att vi ställde in det fjärde förhandlingstillfället. Bolaget har då valt att helt lämna förhandlingarna vilket vi bara kan beklaga. Vi förhandlar för allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad. Vi låter oss inte pressas av bolag som yrkar på höga höjningar, som inte kan motiveras, under hot om att hyresgästerna drabbas av en retroaktiv hyreshöjning om vi inte snabbt kommer överens.”

Läs också Sveriges största hyresuppgörelse strandar Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Årets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.