Annons

Fastighetsägarna vill starta om arbetet med Stockholmsmodellen

Stockholm En rejäl konflikt gjorde att arbetet med stockholmarnas nya hyressystem, Stockholmsmodellen, tvärdog. Nu vill Fastighetsägarna göra en nystart och Hyresgästföreningen är positiva.

Tanken var att Stockholmarna redan skulle ha ett nytt hyressättningssystem på plats. Men arbetet med att få fram ett nytt och mer rättvist sätt att bestämma hyrorna, den så kallade Stockholmsmodellen, bromsade in rejält 2011 när Hyresgästföreningen region Stockholm hoppade av samarbetet.

Skälet till avhoppet var att Hyresgästföreningen ville att systemet skulle vara ett nollsummespel för hyresgästerna, förenklat betyder det att om hyran höjs i en del av staden ska den sänkas i en annan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men övriga förhandlingsparter, Fastighetsägarna Stockholm och de tre stora kommunala bostadsbolagen i staden, sade nej till nollsummespel.
 
För att få med sig Hyresgästföreningen i förhandlingarna och bryta dödläget vill Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm, börja om från början.

– Jag tror inte Stockholmsmodellen kommer att leva vidare som den ser ut idag. Vi måste nog börja om med ett rent bord och se vad vi kan enas om. Sedan bör vi hitta på ett annat namn, säger han.

Enligt Billy McCormac kommer parterna inte vidare i diskussionen om tre saker: ortsbegrepp, nollsummespel och tvistlösning. Saker som, beroende på vad som händer med dem, kommer att ha stor påverkan på hyresgästerna.
 
Men finns inte konflikterna kvar även om ni byter namn och börjar om?

Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

– Jo så är det, men jag tror ändå att en nystart kan göra att det blir lättare att nå en lösning. Löser vi inte det här tror jag politikerna går in och bestämmer över hyressättningssystemet och jag tror det är bättre parterna kommer överens.

 Ni vill ha högre hyror i innerstaden, hur mycket vill ni höja?

– Jag vill inte sätta några siffror på det, men högre än idag.
 
Tror du att ni når dit?

Annons
Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

– Jag är försiktigt optimistisk, säger han.

Hur ser du på att det kan få stora konsekvenser för dem som inte har råd med höga hyreshöjningar?

– Vi vill genomföra höjningarna på i första hand nya lägenheter och när det gäller det befintliga beståndet vill vi höja lite varje år under tio år så det inte blir så kännbart.

Blir det tvister mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm i de årliga förhandlingarna tycker Billy McCormac att ett oberoende tvistlösningsorgan ska lösa dessa.

– Organet kunde till exempel ledas av ett före detta hyresråd i Hyresnämnden. Detta skulle likna arbetsmarknadens förhandlingar där man har ett oberoende medlingsinstitut.

Martin Hofverberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker det är en bra idé att börja om på nytt med Stockholmsmodellen. Även om han inte vill förkasta allt arbete som är gjort.

– Det har gått flera år sedan förhandlingarna stoppades och många människor som var med då är utbytta. Det är bra att börja om på nytt med friska ögon och vi träffas gärna igen i Hyreskommittén för att diskutera vidare. Det är inte heller dramatiskt att byta namn om det finns något bättre, säger han.

Han ser större förutsättningar att komma överens om tvisteämnena: nollsummespel och hur tvister ska lösas.

Annons

– Vi tycker att det är en bra idé att skapa ett forum där vi kan lösa förhandlingstvister med privata värdar i Stockholm på ett smidigt sätt och slippa gå till hyresnämnden. Vi har ju ett liknande system för allmännyttan, Hyresmarknadskommittén, säger han.

Sist bröt förhandlingarna samman eftersom Hyresgästföreningen krävde att Stockholmsmodellen skulle innebära ett nollsummespel; en höjning för vissa hyresgäster ska kompenseras genom en lika stor sänkning för andra.

Martin Hofverberg menar att föreningen står fast vid ett nollsummespel, att hyrorna i beståndet ska omfördelas utan att den totala hyresnivån höjs

– Det är vår ingång i den här processen, sen ska vi förhandla. Lika viktigt i sammanhanget är tiden för infasning av den nya hyran. Göteborg har ju exempelvis jobbat med en lång infasning av deras modell där många fastigheter har nollats i flera års tid för att hamna rätt gentemot andra fastigheter.

Hyresgästföreningen står fast vid sin tolkning av ortsbegreppet. Därmed stänger han dörren till de hyresvärdar som vill höja hyrorna i till exempel Solna genom att jämföra med hyrorna i Stockholms innerstad.

– En lägenhet ska jämföras med en liknande lägenhet på samma ort när hyran förhandlas, det står vi fast vid, säger han.

Läs också 800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.