Annons

Simon Safari om stadens budget: ”De vill utradera allmännyttan”

Stockholm Den blågröna majoriteten vill sänka allmännyttans bostadsbyggande i Stockholms stad till endast 600 hyresrätter om året i sitt budgetförslag för 2021. "Fruktansvärt ansvarslöst", säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Foto: Linda Dahlin
"Syftet med allmännyttan är att alla ska ha tillgång till ett boende, och nu vill de lägga ansvaret på privata aktörer, vilket är fruktansvärt ansvarslöst", säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.

I onsdags presenterade det blågröna styret i Stockholms stad sitt budgetförslag för 2021, en budget som påverkas av coronapandemin som skapat en global lågkonjunktur.

När det kommer till bostäder vill den politiska majoriteten att staden ska präglas av blandade upplåtelseformer, med balans mellan hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter. Det långsiktiga målet i Stockholms stad är att det ska byggas 140 000 nya bostäder mellan 2010 och 2030 varav 70 000 bostäder mellan 2019 och 2025, enligt budgetförslaget.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Allmännyttans bostadsbyggande bantas ner. Det blågröna styret vill minska de kommunala bostadsbolagens byggande och hoppas på att fler privata aktörer tar på sig byggandet av nya hyresrätter. Förslaget är att minska allmännyttans bostadsbyggande från årets mål på 1 500 hyresrätter till 600 hyresrätter om året, där över hälften ska vara så kallade Stockholmshus med inriktning på studentbostäder.

”Syftet med de justerade produktionsmålen är att stimulera, möjliggöra och svara upp mot en önskan från andra aktörer att bygga hyresrätter. Utifrån upprätthållandet av takten i bostadsbyggandet med hjälp av privata aktörer, kan ett stort antal byggarbetare, arkitektkontor, byggentreprenörer med flera sysselsättas. Vid händelse av förändrat konjunkturläge inom fastighetsmarknaden och en byggnadstakt som inte långsiktigt kan svara upp mot målen, kan målen för de allmännyttiga bolagen komma att justeras.”

Oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) säger att sänkningen av byggmålen för allmännyttan är en katastrof för alla bostadssökande stockholmare.

Annons
Läs ocksåStor ökning av ägarlägenheter - har tiodubblats på ett år

– Det innebär en sänkning med 900 hyresrätter om året. Majoriteten påstår att privata byggbolag ska få fram alla de hyreslägenheter som behövs, men det finns inga som helst garantier för att det blir så eller att de lägenheterna kommer till bostadskön. Vi har 91 000 aktivt sökande i bostadskön och nu blir det alltså bara 600 hyresrätter om året från allmännyttan. Det är värre än vi hade kunnat föreställa oss, säger Clara Lindblom.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, tycker det är ansvarslöst av politikerna.

– Jag kan åter igen säga att de sviker sina löften om hur många hyresrätter som ska byggas. Den politiska majoriteten vill utradera allmännyttan, vilket är fruktansvärt ansvarslöst. Syftet med allmännyttan är att alla ska ha tillgång till ett boende, och nu vill de lägga ansvaret på privata aktörer, säger han.

Läs ocksåSökte bostad som student – erbjöds lägenhet att hyra för 49 000 i månaden

– Vi har just gått ut med en kampanj som visar hur utsatta unga är i bostadsbristens Stockholm. Vi har fått tusentals berättelser om hur de utnyttjas och trakasseras när de hamnat i händerna på de som hyr ut i andra och tredje hand. Budgetförslaget känns som ett svek mot dessa ungdomar, säger Simon Safari.

”Fortsätter de i den här takten kommer vi väl snart behöva sätta upp hyresrätten på listan över fridlysta arter.”

Annons

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, är också kritisk till budgetförslaget om sänkta mål för allmännyttans byggande.

– Man fortsätter att avveckla allmännyttan, det finns ingen annan beskrivning för det. Man säljer ut hyresrätter och nu sänker man målen för allmännyttans byggande igen. Fortsätter de i den här takten kommer vi väl snart behöva sätta upp hyresrätten på listan över fridlysta arter. Det är ett bedrövligt budskap att skicka till alla som letar bostad och en dyster prognos för de unga som snart blir stora nog att flytta hemifrån, säger hon i en kommentar.

Budgeten debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 14-15 december. Här kan du läsa hela budgetförslaget från finansborgarrådet.

Läs också Prislapparna satta för hyresrätterna som ska säljas Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Aida trodde att möglet skulle döda henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.