Annons

”Hyresgästföreningen måste synas mer i tv-sofforna”

Stockholm Hyresgästföreningen måste sluta tjafsa internt och bli en bostadspolitisk tungviktare. Det anser Conny Fogelström, nominerad till ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm.

Det är en hyresgästföreningsveteran som en oenig valberedning föreslår till ny ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm. Conny Fogelström, 55 år, började jobba på Hyresgästföreningen 1987 och har varit alltifrån chef för kontoret i Vällingby till förhandlingsansvarig för både privata bostadsbolag och kommunala bolag som Sollentunahem, Upplands-Brohus och Förvaltaren. Efter en paus för att sitta i riksdagen i ett halvår blev han bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen innan han tog tjänstledigt våren 2006 för att bli kommunalråd i Täby. Efter valet i höstas meddelade han att det var dags att sluta som kommunalråd.

– Det räckte med 9,5 år som ensamt oppositionsråd i en moderatkommun. Då hade jag ingen tanke på att komma tillbaka till Hyresgästföreningen så jag blev rejält överaskad när jag fick frågan i februari.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Hur ser du på Hyresgästföreningen i Stockholm?

–Jag har faktiskt lidit en del när jag sett vilken utveckling den tagit. Hyresgästföreningen tar idag inte den plats i den bostadspolitiska debatten som organisationen borde ta. Jag ser sällan någon från Hyresgästföreningen i tv-sofforna, eller på debattplats i tidningarna trots att det är en jättestor organisation. Det måste vi ändra på.    

Hur ska du se till att Hyresgästföreningen blir tydligare i debatten?

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

– Genom att börja med att lyssna på människor. Sedan måste vi sätta en tydlig gräns mellan vad förtroendevalda och tjänstemän ska göra så att alla vet vem som har ansvar för vad. Lyckas vi ena organisationen, och slutar upp med att tjafsa internt, så tror jag vi återigen kan komma att uppfattas som seriös och stor bostadspolitisk aktör.  

Det har ju varit en turbulent period för Hyresgästföreningen där bland annat Greger Björkegren fick sparken som regionordförande. Vad anser du om det som hänt?

– Jag dömer ingen sida utan anser att det nu är en överlevnadsfråga att lägga tjafset bakom oss och gå vidare. Vi måste lägga vår energi på rätt saker helt enkelt. Det viktigaste är att vi återtar den plats som vi en gång hade i den bostadspolitiska debatten, då var vi en auktoritet, någon man lyssnade på. Så är det inte riktigt idag.  

Läs också800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner

Hur ser du på arbetet som regionordförande?

– Jag ser det initialt som något av en sjukdomsinsats, att försöka reparera Hyresgästföreningen. Det verkar vara rätt illa ställt. Men jag är redo att ta mig an den utmaningen.    

Annons

Vilka frågor vill du fokusera på om du blir vald?

– Trångboddhet och bostadsbrist är nog de viktigaste frågorna i dagens Stockholm. I dag väljer många att inte flytta till Stockholm för att det är brist på bostäder, samtidigt kan unga inte flytta hemifrån för att det inte finns några bostäder. Allt detta hämmar givetvis utvecklingen och tillväxten.   

Beskriv dig själv med tre ord?

– Lyhörd, målinriktad och ett stort rättspatos.  

Vad kan du bidra med inom Hyresgästföreningen?

– En jäkla massa erfarenhet, jag känner mycket folk i beslutande positioner och tror att mitt stora nätverk kommer väl till pass i en sådan position. Samtidigt vet jag hur politiken fungerar. Hur beslutsprocesserna ser ut och var man ska påverka. Om jag blir vald så ser jag organisationen som ett lag där jag är något av en lagledare.  

Hyresgästföreningen är ju både en folkrörelse och en försäkringslösning där man får hjälp när problem uppstår. Vilken roll tycker du föreningen ska ha i framtiden?

– Jag ser ingen motsättning här. Vi måste både hitta tillbaka till den folkrörelse vi var på 1980-talet och som har försvagats sedan dess. Men vi ska också vara det bästa försäkringsbolag som finns för en hyresgäst, med proffs på juridik och förhandlingar. Men det lokala engagemanget måste stärkas.  

I dag är genomsnittsåldern i lokala hyresgästföreningar hög i många fall och vissa upplever att det är svårt att hitta nya personer som vill engagera sig, hur ser du på det?

Annons

– Vi måste göra uppdraget som hyresgästaktiv så meningsfullt och lustfyllt det går och se till att de som engagerar sig har befogenheter och ansvar att göra saker. Människor engagerar sig i sina barns fotbollsklubbar och vi måste hitta samma form av lust att engagera sig i hyresgästföreningen, att människor känner att de får något tillbaka om det engagerar sig.

Hur bor du själv?

– Jag vet att det är en känslig fråga inom Hyresgästföreningen men jag bor faktiskt i eget hus i Gribbylund, Täby. Delvis för att jag bor i en kommun som sålt ut sin allmännytta men också för at jag har fem barn och om man som jag vill att barnen ska få växa upp i sin hembygd så finns det faktiskt inte så många alternativ i dagens Täby för en stor familj.  

Vissa anser att det är en nackdel att du är politiker och S-märkt, hur ser du på det?

– Jag vet att vissa tycker det är negativt men Hyresgästföreningen bygger på dessa politiska värderingar så jag tycker inte det behöver vara något negativt. Skulle jag bli vald kommer jag givetvis att avveckla mina politiska uppdrag  i kommunen och i Landstinget.    

Det finns flera kandidater, hur ser du på dina chanser att bli vald på fullmäktigemötet 25 april?

– Jag är hedrad av att bli tillfrågad och sedan får vi se hur det går. Jag är tillräckligt luttrad för att veta att det inte är klart förrän det är klart.    

Fakta: Höjt arvode

Valberedningen föreslår att fullmäktige beslutar om att höja arvodet för regionordförande. Idag är arvodet 1,1 gånger basbelopp gånger en arbetstid på 30 – 80 procent. Men valberedningen vill höja  arbetstiden till 30 – 100 procent. I pengar innebär det en höjning från dagens maxbelopp på 35 600 kronor till 48 950 kronor i månaden.

Läs också 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” Botkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.