Annons

Manifestation mot hyreshöjningar i Biskopsgården

Göteborg Över hundra personer samlades utanför Willhems kontor i Biskopsgården igår. Nätverket Biskopsgårdens Framtid prostesterar mot bolagets krav på hyreshöjningar.
Foto: Magnus Åsblad
, , ,

Brister i lägenheterna och stora underhållsbehov. Så kan man sammanfatta kritiken från de hyresgäster som på onsdagskvällen samlats utanför Willhems kontor i Biskopsgården i en manifestation mot hyreshöjningar.

I de pågående hyresförhandlingarna har Willhem velat se en höjning på 2,7 procent. Orimligt, menar bland annat nätverket Biskopsgårdens Framtid, som tillsammans med Vänsterpartiet i Biskopsgården arrangerade manifestationen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Förra året höjde de hyran, nu vill de göra det igen. Men när underhållet är undermåligt ska man inte höja hyrorna. Man ska fixa bristerna, säger Marion Hellgren, aktiv i Biskopsgårdens Framtid.

– Vi känner till lägenheter som har mögel, du har dåliga fönster som skapar drag. Det är inte läge att höja hyrorna.

Marianne Granström, fastighetschef för Willhem i Göteborg, menar att bolaget jobbar hårt med underhållet.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Vi är långsiktiga ägare, och har planer för vad som ska göras. Men vi har ägt fastigheterna i tre år. Fokus de här första åren, förutom det löpande underhållet, har varit akuta åtgärder som exempelvis utifrån inträngde vatten, säger hon.

”Inte katastrofalt på något sätt”

Willhems fastighetsdirektör Peter Lundstedt, som ansvarar för hyresförhandlingarna, tycker inte att hyreskravet på 2,7 procent är oskäligt.

Annons
Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

– Det är klart att frågor om standard och underhållsstatus är uppe på bordet när vi förhandlar hyran. Och det är klart att vi har ett visst underhållsbehov. Men det är inte så att vi har ett katastrofalt läge i Biskopsgården på något sätt, säger han.

Så frysta hyror, som nätverket Biskopsgårdens Framtid har fört fram, är inte aktuellt?

– Det vill jag inte kommentera, eftersom vi just nu förhandlar hyrorna med Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour poängterar å sin sida att hyreshöjningen på 2,7 procent är ett krav från Willhems sida – inte den slutgiltiga överenskommelsen.

– Hyreshöjningar ska förhandlas, och förhandlingarna är inte avslutade, säger han.

”Willhemslyftet”

Det var verkligen en blandad skara, både unga och vuxna, som hade tagit sig ned till manifestationen invid Vårväderstorget i onsdags. Många bar plakat, och bland texterna återfanns budskap som ”Upp med underhåll, ned med hyrorna”, ”Biskop hjärta Biskop” och ”Renovering utan gentrifiering”.

Annons

Det sistnämnda budskapet anspelar på det som Willhem kallar för ”Willhemslyftet”. När en lägenhet blir ledig på grund av utflyttning passar värden i vissa fall på att göra en totalrenovering av hyresrätten. Standarden höjs rejält – men också hyrorna.

Marianne Granström menar att detta är ett sätt för Willhem att erbjuda valmöjligheter till deras hyresgäster.

– Istället för att vi tömmer ett helt hus, totalrenoverar och höjer hyrorna så gör vi det i vissa lägenheter. Det gör att våra hyresgäster kan välja en lägenhet med normalt underhåll eller en totaluppgraderad lägenhet med ny standard. Våra hyresgäster har förtur till de här lägenheterna, om de vill.

En del kritiker menar att man på det här sättet på sikt byter ut klientelet i ett bostadsområde. Låginkomsttagare har inte råd med de nya, högre hyrorna som blir följden av en standardhöjning. Hur ser du på det?

– Det är precis det vi inte gör, i och med att vi inte renoverar alla lägenheter. Vi ger våra hyresgäster ett val. Bor man i någon av våra lägenheter i Biskopsgården och vill bo kvar, då ska man kunna göra det.

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg Mahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.