Annons

Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården

Göteborg Fastighetsbolaget Willhem kräver att få höja hyrorna med 10 procent. Det fick hyresgäster i Biskopsgården att gå ut i demonstration i helgen. "Fortsätter det så här blir jag tvungen att flytta ihop med andra för att ha råd", säger Sara Hallström.
Hyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.
Foto: Gustaf Görfelt
"Tio procent är inte okej, till det säger vi nej, nej, nej!" skanderade demonstrationståget som gick genom Biskopsgården på lördagen.

Mellan 150 och 200 personer hade mött upp på Väderlekstorget för att tåga genom södra Biskopsgården till Vårväderstorget.

– Vi protesterar mot Willhems orimliga hyreskrav. Vi har redan en inflation på 10 procent, och hyresgästernas löner stiger inte i takt med den. Biskopsgården är dessutom ett område med låg sysselsättningsgrad. Jag tror en sådan höjning skulle betyda att vissa inte har råd att bo kvar, säger Joel Duncan.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Hyresgästen Joel Duncan från lokala hyresgästföreningen Mistralen höll tal på Vårväderstorget i Biskopsgården. Protesten riktade sig mot att fastighetägaren Willhem kräver att få höja hyrorna med 10 procent.
”Att chockhöja hyran kommer att leda till att många i området behöver flytta”, sade Joel Duncan i sitt tal på Vårväderstorget.

Han är aktiv i den lokala hyresgästföreningen Mistralen, som arrangerade demonstrationen tillsammans med grannföreningen LH Höstvädersgatan.

Bland demonstranterna i tåget fanns Sara Hallström.

– Jag arbetar 75 procent som förskolelärare och kan inte jobba mer än så på grund av en kronisk sjukdom. Om den här utvecklingen fortsätter så tror jag att jag blir tvungen att flytta ihop med andra personer för att ha råd, säger hon.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Sara Hallström.

Demonstrationen riktade sig dels mot Willhems krav. Dels mot att Willhem överväger att dra in verksamhetsmedlen till de båda lokala hyresgästföreningarna.

– Stryper de verksamhetsmedlen tvingas vi stänga våra lokaler. De används som fest- och möteslokaler av oss som bor i området. Vi ordnar också julbord, resor till Ullared, aktiviteter för barn och annat för pengarna, säger Joel Duncan.

Srinidhi Mohan Chaturved, Yogesh Deshpande och Nagaraj Palthur tycker att 10 procent är en orimlig höjning. ”Sedan vill de också ta bort lokalerna. Det innebär att Willhem vill höja hyrorna samtidigt som de minskar servicen till hyresgästerna”, säger Nagaraj Palthur.

Föreningarna sköter även en bastu och en vävstuga.

– Tidigare hade vi fler lokaler, men de blir färre och färre. Hyresgästgemenskapen är viktig för oss. Vi har stora behov av att arbeta för trivsel och trygghet här i Biskopsgården, säger Joel Duncan.

Annons

”Har ökat engagemanget”

Enligt honom har arbetet inför demonstrationen redan givit resultat.

– Många känner sig nedslagna och att det är svårt att påverka. Då blir de glada över att det är någon som gör något och protesterar. Det har redan ökat engagemanget, säger Joel Duncan.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Han berättar att för många har det varit första gången de blivit medvetna om att Hyresgästföreningen finns. Speciellt bland hyresgäster som kommer från andra länder.

Det tror han också är en anledning till att majoriteten av demonstranterna är etniska svenskar, i en stadsdel där de flesta har invandrarbakgrund.

Men när tåget går fram bland husen är det inte svårt att få förbipasserande att skriva på protestlistorna.

Karin Boklund samlade namnunderskrifter mot Willhems hyreskrav.

– Nu hoppas vi sätta tryck på Willhem så att det blir bättre utfall i hyresförhandlingarna. Lokalt är vi också väldigt motiverade av att de vill stänga våra lokaler. Det är en existentiell fråga för oss, vi vet inte om vi kan vara kvar efter mars, säger Joel Duncan.

Vill täcka ökade kostnader

Susanna Thom är regionchef för Willhem väst. Hon säger att Willhem behöver höja hyrorna på grund av de kraftiga kostnadsökningarna bolaget upplever.

– Det är allt från drift till el, vatten, värme, skötsel och räntor. Alla i samhället står inför ökade kostnader.

Samtidigt har Willhem goda år bakom sig. 2020 delade ni ut en halv miljard till era ägare, första halvåret 2022 hade ni 26 miljoner i utdelningsbart eget kapital. Har ni inte samlat i ladorna för sämre tider?

Annons

– Nej, vi samlar inte i ladorna. Vi ägs av Första AP-fonden som delar ut pengarna till våra pensionärer.

Maj-Lis Hallquist stannade för att prata med sin före detta granne Joel Melkersson. ”Jag har redan skrivit på protestlistan. Det räcker med det de tar nu, de tjänar bra med pengar. Jag har bott på Höstvädersgatan sedan 1984 och har redan gynnat det här bolaget flera år”, säger Maj-Lis Hallquist.

Kommer ni att sänka hyrorna igen om det blir bättre tider i framtiden?

– Jag kan inte sia om framtiden. Men vi kan konstatera att vårt yrkande inte täcker våra kostnadsökningar. Skulle det göra det hade det legat på 16 procent.

Biskopsgården är ett utsatt område och inkomsterna är bland de lägsta i Göteborg. Vad tänker ni om det?

– Vi har stor respekt och förståelse för att många hushåll har det tufft. Kostnaderna ökar för alla i samhället oavsett boendeform. Men vi har inte yrkat 16 procent, hyresgästerna får inte bära hela kostnaden, utan vi delar på den.

Protesterna riktar sig också mot att Willhem överväger att dra in verksamhetsmedlen. Hur kommer det sig?

– Det är en pågående dialog vi har med Hyresgästföreningen. Vi har inte samsyn om transparensen i processen, hur pengarna redovisas. Mer än så vill jag inte kommentera förhandlingarna.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.