Annons

Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar

Nyheter Inga nya persienner eller solskydd. Det är den vanligaste lösningen vid fönsterbyten och nybyggen. Det visar en kartläggning av de kommunala bostadsbolagen i Skåne och Halland. Men det finns undantag. ”Annars skulle hyresgästerna börja borra i våra nya fönster”, säger en fastighetschef.
En trasig persienn i ett fönster.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Persienner eller inte? Så gör värdarna i Skåne och Halland - vi har hela listan!

Sommaren 2023 kan bli lika varm som rekordsommaren 2018 – det pekar flera långtidsprognoser på. Men trots en möjlig värmebölja och ett varmare klimat på sikt är det inte just persienner och solskydd som värdarna i söder satsar på, för att hålla ner värmen i lägenheterna.

De flesta sätter inte in persienner

Hem & Hyra har hört av sig till samtliga skånska kommuner och halländska kommuner som har allmännyttiga bostadsbolag, som är 36 stycken. Av de 32 som har svarat uppger en majoritet (20 stycken) att de inte sätter in persienner eller annat solskydd när de renoverar eller byter fönster.

Svalövsbostäder gjorde detta tidigare, men har slutat med det eftersom underhållsarbetet blir alltför omfattande med persienner.

– Det blev en för stor kostnad för oss helt enkelt, säger projektchefen Dag Blomkvist.

I stället använder Svalövsbostäder speciellt solskyddsglas och skugga från träd för att få ner temperaturen i lägenheterna. Men för den som ändå vill ha persienner erbjuder sig bostadsbolaget att hjälpa till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna får själva köpa

Den som får sitt fönster bytt får ett erbjudande från byggentreprenören om att själv köpa persienner. Köpet är en uppgörelse mellan hyresgästen och entreprenören, och påverkar inte hyran. Däremot tar Svalövsbostäder hand om alla felanmälningar under garantitiden, som är två eller fem år.

Annons

En hyresgäst som flyttar kan välja att ta med sig persiennerna eller sälja dessa vidare till den som flyttar in.

Sommaren 2023 kan bli lika varm som den var 2018.

Några bostadsbolag gör bedömningar från fall till fall, när ett fönster ska renoveras eller bytas ut. Burlövsbostäder byter just nu fönster i 900 lägenheter, och kommer i dessa att ha kvar persiennerna. Men generellt sett är det oproportionerligt dyrt både för hyresvärden och hyresgästen att byta persienner, uppger vd Mats Åsemo. Även HFAB i Halmstad monterar nya fönster med persienner, i de fall de gamla hade det och det inte är lämpligt med solskyddsglas.

Den privata värden Heimstaden sätter in persienner i alla fönster om lägenheten ligger på bottenvåningen eller om det är en enrumslägenhet, oavsett våningsplan. Det är också persienner i alla sovrum.

Vill inte ha borrmärken

Hässlehem går mot strömmen, och sätter in persienner eller annat solskydd både vid renoveringar och nybyggen, något som fem andra kommunala bostadsbolag också gör.

– Vi upplever att man som hyresgäst annars förstör fönstrena och borrar i karmar och annat, säger fastighetschefen Andreas Håkansson.

Läs ocksåPersienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet

– Vi känner att vi har igen det i andra ändan, säger han.

Annons

Hässleholms bostadsbolag har också avtalat med entreprenören för det senaste nybygget att de ska sätta upp de gardinstänger som hyresgästerna själva väljer. Även här är det för att undvika fula märken om de hållare som redan finns uppsatta skruvas ner och ersätts av andra.

Även de privata hyresvärdarna Willhem och Stena fastigheter sätter upp persienner vid fönsterbyten eller renoveringar, men det är hyresgästen som ansvarar för att underhålla persiennerna. Likadant resonerar de kommunala bostadsbolagen i Eslöv och Åstorp.

Läs ocksåDeras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennernaTre personer i ett vardagsrum. Persienner

Svenska Hus i Landskrona tillhör skaran som inte sätter in persienner. Det har drabbat några hyresgäster som blev av med sina vid ett fönsterbyte: Deras hem överhettas – och värre blev det när värden kastade persiennerna 

Läs vidare i Hem & Hyras artikel om vem som har det juridiska ansvaret för befintliga persienner, eller hyresvärdens eventuella skyldig att montera solskydd i en lägenhet.

Fakta: Vi har hela listan

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Därför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien Ditt hem blir en bastu - så slår framtidens värmeböljor Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.