HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Eksjö Bernt Ljungberg tvingades bo utan badrum i två år. Peter Larsson på Eksjö kommun har jobbat med ärendet under lång tid. Hans slutsats är att hyresgästers rättigheter borde stärkas.
Foto: Jenny Knutsson
Eksjö kommun har jobbat med Bernt Ljungbergs ärende i flera år.

Trots att tvångsförvaltning är en kraftfull åtgärd som innebär att en fastighetsägare tillfälligt fråntas rätten att förvalta sina hus så är lagstiftningen i praktiken för tandlös, menar miljö- och hälsoskyddsinspektör Peter Larsson.

Han har jobbat många år på Eksjö kommuns miljöenhet och upplevt flera fall där hyresgäster far illa.

Läs ocksåBernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat

— Vi har haft några rätt tråkiga ärenden under årens lopp. Men inget annat av den här digniteten skulle jag vilja påstå. Jag högaktar hyresgästen i det här fallet för att han har stått ut och orkat. Det ska man inte behöva göra och många andra hade inte gjort det utan gett upp och flyttat, säger Peter Larsson.

Han tycker att processen kring fastighetsägare som inte sköter sig är onödigt krånglig och tidsödande. Kommunala beslut om viten kan överklagas i flera instanser och varje prövning i domstolarna tar tid.

— Det bor människor i de här husen, det måste man komma ihåg. Jag tycker personligen att man borde ha lite mer rättigheter som hyresgäst och lite färre rättigheter som fastighetsägare men äganderätten är jättestark i Sverige. Det tycker jag faktiskt är beklämmande med tanke på hur stor andel hyreslägenheter vi har. Både vi på kommunerna och Hyresgästföreningen borde få bättre redskap för att hantera sådana här situationer. Det borde vara lättare och gå snabbare att komma åt de som missköter sig för det är inte rätt att man får in fina pengar på hyra utan att göra rätt för sig som fastighetsägare.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Han jämför med när en ny lag om hantering av skrotbilar kom för ett antal år sedan.

— Den gjorde det möjligt för kommunerna att ta över skrotbilarna nästan med en gång och det löste mycket av problemen. Jag har lekt med tanken att man skulle kunna göra likadant med fastigheter, men förstår att det skulle vara mycket svårare juridiskt, säger Peter Larsson.

Han har inspekterat Bernt Ljungbergs lägenhet efter att den nya fastighetsägaren tog över och har nu avslutat ärendet.

Läs ocksåCarina kämpar mot ensamhetenEn äldre och en medelålders kvinna sitter och pratar

— Det kändes väldigt bra att kunna göra det. Det här blev en bra lösning för alla tycker jag, utom möjligen för den förre fastighetsägaren. Men han har i alla fall fått betalt för sina hus.

Köparen Ekfast betalade tre miljoner kronor för fastigheterna.

Eksjö kommun tar betalt för tillsyn och handläggning av den här typen av ärenden enligt en taxa som fastställs av kommunfullmäktige och har skickat en faktura till förre fastighetsägaren på närmare 70 000 kronor.

— Det är mycket pengar men ärendet har pågått i flera års tid, säger Peter Larsson.

Läs mer: Bernt fick vänta två år på badrum

Läs också Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.