Annons

Förvandlas korttidskontrakt till vanligt kontrakt?

Jag har bott tre år i en lägenhet med korttidskontrakt och har hört att det efter fyra års boende kan ”förvandlas” till ett förstahandskontrakt. Min fundering är dock hur detta skulle gå till. Blir det automatiskt ett förstahands­kontrakt efter fyra år? Måste min hyresvärd ­manuellt förvandla det till ett förstahandskontrakt, där de kontaktar mig eller liknande?

En annan fundering är om min hyresvärd missar att inom ramen om fyra år säga upp mitt kontrakt – vad får jag då för rättigheter framöver? I den bästa av världar skulle jag vilja få det till ett förstahandskontrakt.

Undrar: Martin

Jag tycker du ska ta kontakt med Hyresgästföreningen. Jag kan inte riktigt reda ut vad du har för typ av hyresavtal nu. Är det ett andrahandskontrakt? Då gäller speciella regler och du har inga lagliga rättigheter att få ett förstahandskontrakt.
Men du skriver att du har ett korttidsavtal, och då tolkar jag det som att du faktiskt har ett förstahandskontrakt, att du inte hyr i andra hand av någon annan än hyresvärden. Om hyrestiden är kort kan det förlängas på samma korta hyrestid när hyrestiden löpt ut, om det framgår av hyresavtalet, annars blir det ett tillsvidareavtal.

Som sagt det är mycket som måste klaras ut innan det går att ge ett klart besked, så kontakta Hyresgästföreningen.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.