Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Det var inte bättre förr!

Susanna Skarrie

Kommer du ihåg när du fyllde tio år? Det gör jag. Jag fick min första, egna cykel – en vit och blå Monark – och i princip tyckte jag att jag kunde flytta hemifrån och ha ett eget hushålle, som Lotta på Bråkmakargatan säger.
För oss på redaktionen är Hem & Hyras tioårsdag lika stort. Jag läser alla nummer från vårt första år. Var det bättre förr? Eller är det rentav bättre att vara hyresgäst i dag? Många rubriker skulle kunna vara dagens: ”Byt namn – få bostad”, ”Svårt att vräka brottslingar”, ”62 procent av de unga saknar egen bostad”.

Men så kommer en ljusglimt. I ett av de första numren hittar jag rubriken ”Socialbidrag – nej tack”. Och inser stolt att här har vi en fråga där det faktiskt blivit bättre, och där Hem & Hyra påverkat.
För tio år sedan hade de kommunala bostadsbolagen fått nog av hyresgäster som levde på socialbidrag. 14 av 36 bostadsbolag godtog inte försörjningsstöd som inkomst.
Vi har fortsatt att kolla bostadsbolagens regler för uthyrning. När vi i somras gjorde en ny granskning hade inkomstkraven lättat på många håll! Allt fler godkänner nu socialbidrag som inkomst. Hyresvärdarna har rannsakat sig själva, och flera påpekar att våra granskningar spelat roll.
Det finns också andra saker som blivit bättre:
Det byggs mer (även om mycket är för dyrt och för få är hyresrätter).
Hyreshöjningarna har under senare år trots allt varit modesta (med undantag för de som fått renoverat, förstås).
Bostadsbristen, som vi för tio år sedan skrek oss hesa om, är i dag på allas läppar. Nu måste det hända saker också!
Hem & Hyra då? Har vi blivit riktigt vuxna än?
Både ja och nej. Lite har vi väl ändå lärt oss, ofta genom misstag. Det var inte helt smart att ta med ”lämna Svenska kyrkan” som ett spartips. Eller att kalla en rottweiler för en kamphund – och dra i gång årets stora hundkamp.
Å andra sidan har vi också åstadkommit några stordåd. Världsnyheten med jätteråttan från Solna, förstås. Men framför allt vårt idoga grävande i varje kvarter över hela landet. Det gav oss i år Sveriges Tidskrifters pris som Årets digitala tidskrift Fackpress! Med motiveringen: ”Då andra prioriterar ned gräv och lokala reportrar går Hem & Hyra mot strömmen och visar att gedigen journalistik är ett framgångskoncept. Fortsätt gräv där vi bor!”
Så tack, alla kära läsare som stöttat oss genom åren. Häng med oss in i framtiden, det kommer att bli spännande, jag lovar.

Ps! Vi firar våra 10 år med att trimma på tidningens form. Och lyfter fram våra egna grävande reportage och den
lokala journalistiken ännu mer. Kolla sidan 22!

En sak till: Vi har bestämt oss för att säga nej till annonser för blanco­lån från årsskiftet.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.