Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

En stark folkrörelse stoppade förslaget om marknadshyror

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Om och om igen har vi tillsammans i Hyresgästföreningen tagit fajten mot marknadshyror. Vi tar den därför att vi vet att en god bostad till en rimlig kostnad är avgörande för att livet ska kännas tryggt. Ett tryggt hem ska inte enbart gälla för den som har en tjock plånbok, det är en mänsklig rättighet och nödvändigt för att vi alla ska leva ett gott liv.

Trots pandemin har Hyresgästföreningen genomfört en av sina största namninsamlingar någonsin. Vårt mål var att samla in 70?000 namnunderskrifter mot marknadshyror i nyproduktionen. Resultatet blev långt över förväntan. Över 130?000 personer har undertecknat vårt upprop mot marknadshyror. Jag vill säga TACK till alla lokala eldsjälar runt om i landet som samlat namn, uppvaktat politiker och mobiliserat bland grannar mot detta förslag. Fria hyror i nyproduktionen är ett systemskifte, bort från hyresgästernas rätt att förhandla kollektivt, ett försvagat konsumentskydd och ett första steg mot marknadshyror i hela beståndet.

Men att enbart protestera stoppar inte ett politiskt förslag. Det som krävs är att många olika delar i en samlad opinionsbildning samverkar. Varje insats måste ske vid rätt tidpunkt. Samtidigt som vi sagt nej till förslaget, har vi lagt förslag om hur det kan byggas bostäder till mer rimliga hyror. Rapport på rapport har visat på de ekonomiska konsekvenserna för enskilda och samhället. Vi har varit konstruktiva i utredningar, skrivit debattartiklar, haft oändliga möten med politiker och ordnat seminarier och folkbildat i frågan.

Jag ska erkänna att det funnits dagar, då jag vaknat i vargtimmen, haft ont i magen över att politiker inte verkat bry sig. Min oro över hur barns uppväxt påverkas av trångboddhet, ofrivilliga mambos, otrygga andrahandskontrakt, ensamstående föräldrar som sover i vardagsrum. Heder åt Nooshi Dadgostar och alla andra politiker som verkligen förstod och stod kvar vid sitt nej till marknadshyror i nyproduktionen.

Det finns inget så starkt som kraften i en folkrörelse. Vår uppgift är att företräda dagens och ­morgondagens hyresgäster. Det gör vi bäst genom att se till att fler går med som medlemmar och fler att engagerar sig. Återigen har vi visat att vår styrka är att vi är många och när vi går samman som en organisation bidrar vi till förändring på riktigt.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.