Ett bostadsbidrag som skapar trygghet
Den ekonomiska krisen slår rätt in i vardagen. Vi som arbetar i civilsamhällesorganisationer märker tydligt hur fler och fler människor hör av sig och är oroliga för hur ekonomin ska gå ihop. Aldrig tidigare har jag fått så många samtal från oroliga hyresgäster. Telefonerna till Hyresgästföreningens rådgivning går också varma från medlemmar som ringer för att få reda på hur årets förhandlingar kommer att påverka hyran det ´kommande året.
På hyresgästföreningen gör våra förhandlare allt de kan för att hålla nere hyrorna, men varken hyresgästerna eller civilsamhället kan ensamma bära ansvaret för den ekonomiska krisen.
Under våren anordnade därför Hyresgästföreningen tillsammans med Röda Korset, Rädda Barnen och Majblomman en konferens om barnfattigdom. Vi gick tillsammans för att visa på den verklighet som möter våra medlemmar, där allt fler barnfamiljer lever i fattigdom och hur den ekonomiska krisen påverkar våra medlemmar. Genom den gemensamma konferensen ställde vi krav på politiken att leverera långsiktiga lösningar på problemen som våra medlemmar vittnar om.
Från oss på Hyresgästföreningen är det en självklarhet att alla barn saka ha rätt till ett tryggt boende. Här har det statliga bostadsbidraget ökat möjligheterna för barnfamiljer med låga inkomster att få en skälig bostad. Problemet är att bostadsbidragets värde har urholkats över tid eftersom det inte höjts i takt med den ekonomiska utvecklingen där kostnaderna ökat i samhället.
Under pandemin var Hyresgästföreningen med att driva fram ett särskilt tilläggsbidrag för barnfamiljer som har bostadsbidrag. Tilläggsbidraget har förlängts i omgångar, och i regeringens vårbudget förlängdes det tillfälliga bidraget ännu en gång. Samtidigt höjdes maxbeloppet till 2 100 kronor. Det är bra att regeringen har lyssnat på Hyresgästföreningen och övriga civilsamhället och nu agerar.
Förlängningen är en krisåtgärd, men också ett kvitto på att dagens bostadsbidrag inte räcker till. Då räcker det inte att lappa och laga med tillfälliga åtgärder. Barnfamiljer med låga inkomster, där ensamstående kvinnor är särskilt utsatta, förtjänar ett mer stabilt stöd där de inte behöver oroa sig om hur det ska gå när tillfälliga åtgärder upphör.
Därför kommer vi att fortsätta driva på för en permanent höjning av bostadsbidraget, som också behöver ses över så att hyresgäster vågar söka bidraget utan att riskera att bli återbetalningsskyldiga. På så sätt går det att göra en skillnad för hyresgäster och skapa en större trygghet för våra barn.