Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Jag är så glad att jag är tjej

​Mamma, vet du, jag är så glad att jag är flicka. För pojkar verkar ha ett mycket tråkigare liv.” Vi är på väg hem från dagis, dottern är kanske fyra år. Storebrors liv hägrar inte. ”Nästan allt får de inte göra. Som att ha klänning eller leka med dockor.”

Att hon själv hellre klättrar i träd än leker med dockor hör liksom inte hit. Eller också är det just det som är poängen. Hennes valmöjligheter är oändliga, hans begränsade.
Mitt feministiska jag får sig en tankeställare den eftermiddagen. Och tre barn har lärt mig en del. Som att generaliseringar om killar och tjejer inte är lätt. Eller ens rätt.
Ändå blir jag förbannad när jag läser vår undersökning. Den visar att var fjärde kvinna har stannat hemma för att hon är för rädd för att gå ut. I sin egen stad, sina egna kvarter. Medan rädslan bara hindrar var tjugonde man.

Dessutom: kvinnor är räddare än de har anledning att vara. Och män känner sig tryggare än de kanske är.
Sorgligt nog är tjejerna rädda när de går hem på natten – fast de egentligen behöver oroa sig mer för att komma hem. För det är just hemma som riskerna för våld är som störst. Vi behöver gatlyktor och grannar som bryr sig, men minst lika mycket behöver vi husfrid.

Än mer orättvist: våldet är inte bara en könsfråga, utan också en klassfråga. I bostadsområden med låg status och många sociala problem är otryggheten störst.
Men lär av exemplet Majorna i Göteborg. Där har man rustat upp torget, byggt boulebana och konstgräsplan och satt upp ny belysning. Och faktiskt har de lyckats med att vända trenden.
Eller inspireras av Anna-Lena, 96. Hon blev brutalt nedslagen och rånad för ett år sedan. Hon går ändå ut varje dag utan att vara det minsta rädd. ”Om ni ger er på den här tanten får ni ett kok stryk” låter hon hälsa.

Så ska jag säga i sommar. Jag tänker varken stanna inne eller på marken. Och jag vill att min dotter ska fortsätta vara glad för att hon är flicka. Och att sönerna ska kunna gå ut på stan utan att bli nedslagna.
Till sist: hoppas att ni, kära läsare, får en skön, spännande och vilsam sommar. Både hemma och ute. Vi ses igen i augusti!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.