Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Katt utlöste triangeldrama

Jag borde ha förstått det redan när katten rymde. Tre på 28 kvadratmeter (jag, min man och en norsk skogskatt) är lite trångt. Men jag älskade lägenheten med utsikt över badklipporna längst ut på Kungsholmen i Stockholm. Trots att kokvrån var minimal och gjorde matlagningen till en avancerad konst, och att vi fick stå på toalettstolen när vi duschade (och lägga ut handdukar och toarullar i hallen för att de inte skulle dränkas).
En solig dag försvann katten ut genom fönstret. Vi fick den tillbaka till slut, ändå fick det mig att inse att vi bodde väl trångt nu när vi dessutom ville bli ännu fler. Dags att försöka byta till något större!

Det visade sig vara svårare än jag trott. Jag hade nästan gett upp när min bästa kompis från gymnasiet ringde en dag. Han skulle flytta till huvudstaden och hade en stor, central lägenhet i vår hemstad som insats. Det enda napp han fått var en fyra i Solna – för stor för honom. Så det fick bli ett småländskt-stockholmskt triangelbyte.
För Tobbe och Åsa i senaste numret var det betydligt längre väg till en större lägenhet – men det gick till slut. Tack vare både internet och bullbak. Är du också sugen på att byta lägenhet? Vi har allt du behöver veta för att lyckas i nya numret.

Många läsare har upprört hört av sig om bostadslösa Sofie och hennes son Olali som vi skrev om i förra numret. Trots ordnad ekonomi får hon ingen bostad eftersom hon är sjuk och lever på försörjningsstöd. Ska det vara på det viset? Nej, tycker läsarna! Jag håller helt med. Vem tar ansvar? Politikerna skyller på kommunerna som skyller på politikerna …

De kommunala bostadsbolagens strängare krav på god ekonomi kan tvinga fram socialbostäder, så kallad ”social housing”, varnar Lotta Persson som är ordförande för Sveriges socialchefer. Det vill ingen politiker, oavsett politisk färg, ha. Fast Göteborgs stad har redan börjat titta på hur de ska kunna bygga bostäder för svaga grupper.

Tak över huvudet har i alla fall familjen Awad utanför Jenin på Västbanken. Och hyresfritt! Ändå är bostaden i det palestinska flyktinglägret så långt ifrån ett drömboende man kan tänka sig. Trångt är det och på sommaren håller bara en liten takfläkt, som drivs med israelisk opålitlig el, hettan borta. På vintern blir golven, som också är sängplatser, iskalla. Ändå flyttar inte sonen Kamal ut från lägret när han gifter sig – utan upp på taket. Som så många palestinska söner före honom gjort.

PS! Om du liksom jag har
återkommande mardrömmar om
råttor, läs INTE sidan 22–23 i senaste Hem & Hyra!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.