Matchen klar: Sju-noll till Hem & Hyra!
Jag respekterar offentlighetsprincipen till de flesta delar.” Det skriver Magnus Palmgren, som är ordförande i det kommunala bostadsbolaget Linden i Nässjö när vi ber att få ut lönen och andra förmåner för bolagets vd. Jag hoppar till bakom skärmen – kan man respektera en grundlag bara till vissa delar?
Vartannat år gör vi på Hem & Hyra en sammanställning av vad alla vd:ar för kommunala bostadsbolag tjänar. Det är uppgifter som vem som helst ska kunna begära ut. Enkel match – trodde vi, ja. I ärlighetens namn ÄR det en enkel match med majoriteten av bolagen. De lämnar – om än under visst knorrande – ut lönen.
Sju bolag vägrade dock. De hävdar att den två år gamla hyreslagen för kommunala bostadsbolag kör över grundlagen. Grundlagen gäller, menar vi, och överklagar till kammarrätten.
Sedan följer en massa arbete och en nervös väntan. Strax före jul kom det efterlängtade svaret: Hem & Hyra får rätt i alla sju fallen!
För mig har det varit en både lärorik och skrämmande resa. Den svenska offentlighetsprincipen är unik i världen – och vårt bästa vaccin mot korruption och maktlöshet. Men den är ingen självklarhet.
Lönen följer i stort storleken, visar vår sammanställning (sidan 12). Många lägenheter = hög lön. Det finns dock undantag: Jörgen Olsson, Tunabyggen, och Lars Callemo, Sollentunahem, har lika många lägenheter att råda över, lite drygt 6 000. Men det skiljer drygt 54000 kr i lön – Callemo tjänar med sina 109 600 kronor i månadslön dubbelt så mycket som Olsson med 54 692 kronor.
På hemhyra.se hittar du din egen vd:s lön och kan jämföra med andra.
Gamla sanningar gäller alltså än – kommunala vd:ars löner är offentliga. Samma sak med gamla kök. Retro är mer inne än någonsin och nu har den hälsosamma trenden av återbruk även nått 50-talsköken. Simon och Sanna fick behålla sitt kök från 50-talet och är glada för det. Titta också in i Emelie Nielsens magiska retrovärld. Vi guidar er till 25 bra butiker och de bästa auktionssajterna på nätet.
Själv har jag alltid älskat retro. Det kan användas i de flesta sammanhang, till exempel återanvänder jag mitt tre år gamla nyårslöfte även 2014. Jag lovar mig själv en enda sak: att chilla mer!