Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Mellanhänder och värdar skor sig på hyresgäster

Susanna Skarrie

Renée Posse har knappt några grannar kvar. Ändå bor hon på en attraktiv adress mitt i Stockholm. Mitt i bostadsbristen. Detsamma gäller för Per Berglund, Bahr Abdulhamed och Britt Carlgren i Skärholmen. Varannan lägenhet i deras loftgångar har tömts på grannar. Vad är det som händer?
För visst bor det folk i Renées och Pers grannlägenheter. Men de är hotellgäster som stannar en vecka eller en månad, eller till och med år. Och de betalar mångdubbelt mer än den förhandlade hyran.

Det handlar om blockuthyrning, ett fenomen som i takt med bostadsbristen ökat kraftigt de senaste fem åren. Det som på de flesta håll används av socialförvaltningen – som i sin tur hyr ut till hyresgäster som inte kan få en lägenhet på egen hand – har blivit en lönsam verksamhet för en helt annan marknad: företag som behöver bostäder till arbetskraft och för turister.

Mellanhänderna tjänar storkovan och fastighetsägarna hittar ett sätt att få ut marknadshyra för sina lägenheter. En etta som i centrala Stockholm har förhandlad hyra på 5 625 kr/mån hyrs till exempel ut för 30 740 kr/mån.

Renée Posse i centrala Stockholm har blivit erbjuden 200 000 kronor för att lämna sin lägenhet. Värden Jan Fredegård vill hyra ut även den till Beautiful apartments. I Renées hus finns bara hon och två hyresgäster till kvar, resten av de 31 lägenheterna är numera lägenhetshotell.
Britt Carlgren, Per Berglund och Bahr Abdulhamed i Skärholmen är ett litet gäng som håller sig kvar i sina hyreslägenheter. Fastigheten är byggd på 70-talet, en del av miljonprogrammet. Närmare 60 av 124 lägenheter i huset hyrs nu av Beautiful apartments.

Tillvaron i huset har blivit anonym, menar Per Berglund, pensionerad rörmokare. Det är inte många grannar han känner igen trots att han bott i huset sedan 90-talet. Hotellhyres­gästerna bryr sig inte heller om gården och tvätt­stugan, påpekar hans granne Bahr Abdulhamed. De bor ju bara där tillfälligt.
På fem år har andelen beviljade dispenser för blockuthyrning hos hyresnämnderna ökat fem gånger om. Mellanhändernas omsättning har också stigit kraftigt. Lägenheter försvinner från bostadskön som skriker efter nytillskott.
Det är inte bara i Stockholm vi ser den här ökningen, fenomenet växer i hela landet. Sannolikt är också mörkertalet stort, alla ansöker inte om dispens utan hyr ut till mellanhänder ändå.

På ett helt lagligt sätt, och trots att hyror i Sverige ska vara förhandlade, kan värdar och mellanhänder sko sig rejält. Ändå vill tre av de fem största företagen som hyr ut inte svara på våra frågor. Inte heller värdarna.
Det säger väl allt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.