Annons

Renée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

Nyheter Renée Posse älskar sin lägenhet. Men hon har svårt att trivas med att grannarna flyttar ut och in i en strid ström. – I mitt trapphus är jag den enda ­hyresgästen med förstahands­kontrakt. jag har blivit erbjuden upp till 200 000 kronor för att ­flytta, säger hon.
Foto: Veronica Kindblad
Anonymt. Renée Posse är en av få vanliga hyresgäster i hennes hus. De allra flesta lägenheterna hyrs ut till företag.

Det doftar en aning parfym i den välstädade och pampiga entrén till sekelskifteshuset på Upplandsgatan i Stockholms innerstad. Namntavlan i trapphuset berättar att här bor bland annat Örn, Dopping, Fasan och Lärka. ”Flyttfåglar” som hyresgästen Renée Posse kallar dem. Det handlar inte om att ovanligt många av hennes grannar bär efternamn tagna från fågel­arter. Namnen används för att tillfälliga hyresgäster ska hitta till rätt lägenhet.

Någon av dem har precis fått ny­städat, för det ligger påsar med ­gammal tvätt i trapphuset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Renée Posses lägenhetsdörr sticker ut. Dels för att här bor ingen fågel, dels för att namnet är skrivet för hand på en tejpbit i stället för de andra smäckra namnskyltarna.

– Det var vad jag fick när jag frågade efter en namnskylt till den nya säkerhetsdörren, förklarar hon.

Flyttfåglar. Namntavlan vittnar om hotell­verksamheten.

Trots att hon bott i lägenheten sedan början av 1980-talet så känner Renée Posse att hon bor där på nåder. När en vanlig hyresgäst flyttar ut så har lägenheten renoverats och hyrts ut som ­hotellägenhet. Enligt Renée Posse är det i dag bara hon och två till hyres­gäster i det 31 lägenheter stora huset som har förstahandskontrakt. Uppgifterna stämmer väl med Hyresgästföreningens. ­Enbart fyra av lägenheterna har hyran förhandlad med Hyresgästföreningen.

– Jag har blivit ­erbjuden ­mellan 150 000 och 200 000 ­kronor för att flytta. Hade jag varit 40 år hade jag tagit pengarna och flyttat, men nu är jag 65 år och ska snart gå i pension. Och jag älskar min lägenhet.

Hem & Hyra har via telefon och mejl sökt hyresvärden Jan ­Fredegård, men han har inte gått att nå för en kommentar.

Det är varken olagligt att betala eller ta emot pengar för att flytta ifrån en lägenhet. Det är lätt att förstå varför Renée Posse tackade nej. En rymlig, ljus och genomgående tvåa på 72 kvadratmeter med bevarad ­sekelskiftescharm är ­något tio­tusentals människor i Stockholms bostadskö drömmer om. Hyran är 7 400 ­kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåDe tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell
Nybäddat. Smutstvätt från hotellhyresgäster är en vanlig syn i Renée Posses trapphus.

Det är inte heller svårt att förstå den ekonomiska driv­kraften för att värden hellre hyr ut lägenheterna till mellanhänder som Beautiful apartments och Silverdoor apartments, som i sin tur hyr ut till ­företag. När Hem & Hyra kontaktar ­Beautiful apartments från en privat mejladress och frågar om ­boende för en månad under hösten ­dyker en lägenhet på Renée Posses adress upp som ett alternativ. Den är hälften så stor som hennes, det vill säga blott 36 kvadratmeter. Att hyra den via Beautiful apartments ­kostar 20 155 kronor per månad ­exklusive 12 procents moms. Då är lägenheten ­möblerad och det ingår städning varannan vecka samt avresestädning.

Även företag kan begära tillbaka överhyra hos hyresnämnden, men det sker sällan. De två hyresgäster som ­öppnar dörren när vi ringer på dörrarna med fågelnamn kommer båda från Polen. De jobbar med IT och ska bo här en månad. På insidan av inner­dörren sitter en lapp på ­engelska med generell information från ­Beautiful apartments och ­lösenordet till wifi. Vad hyran är har hotellhyresgästerna inte en aning om. ­Deras ­arbetsgivare betalar.

Att hyresrätter blir hotell­lägenheter är inte ett fenomen enbart i centrala Stockholm. Vi åker till förorten Skärholmen i södra Stockholm, en och en halv mil från Renée Posse.

Läs ocksåVanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i viteVanliga bostäder blev hotell.

Huset, som stod klart i mitten av 70-­talet under miljonprogrammets ­sista år, har en stor innergård som är ­tillgänglig enbart för hyresgästerna, men ingen är där trots vackert försommarväder. En städerska går runt längs loftgångarna med en vagn. Hon ­stannar till vid en del dörrar där det står ­Beautiful apartments, går in en stund och hastar vidare. Huset ägs av Cityfast. Här doftar det inte parfym i trapp­husen utan en svårdefinierad instängd odör blandat med cigarettlukt.

Luttrade. Bahr Abdulhamed, Per Berglund och Britt Carlgren är vana vid att ständigt få nya grannar.

Det står Beautiful apartments på ­närmare 60 av dörrarna till de 124 ­lägenheterna. Majoriteten av lägen­heterna i huset är ettor på 32 kvadratmeter. Med en hyra på 4 600 kronor i månaden skulle lägenheterna kunna efterfrågas av många med begränsad ekonomi. Tunnelbanan ligger runt husknuten och det tar drygt 20 minuter till T-centralen.

Men när en hyresgäst med vanligt ­kontrakt flyttar ut står det snabbt ­Beautiful apartments på dörren. Det berättar pensionerade rörmokaren Per Berglund som har bott här sedan början av 90-talet. Han har besök av grannen Britt Carlgren, pensionerad lokalvårdare, även hon mångårig hyresgäst. De är ett litet gäng som håller ihop.

Kritisk. Hyresgästen Per Berglund ger inte mycket för värdens förklaring att hotellägenheterna ska kunna användas som evakuering vid renovering.

–  Folk är här några månader och så kommer det nytt folk. Sitter man på inner­gården är det inte många grannar man känner igen. Hyrorna för dem är betydligt högre, det är pengarna som styr. Vi som bor här på vanliga kontrakt känner oss inte så välkomna.

Annons

Grannen Bahr Abdulhamed är på väg någonstans men stannar till och sticker in huvudet genom Per Berglunds köksfönster. Den ständiga omflyttningen ­leder till försämringar för dem som bor här permanent, menar Bahr ­Abdulhamed.

– Hotellhyresgästerna bryr sig inte om att hålla ordning på gården och i tvättstugan. Saker slits snabbare.

Ägare till Cityfast är Richard Ghneim och han äger flera fastigheter i Stockholm via olika bolag. Han är också ­flitigt förekommande när vi spårar vem som äger hyreshus där det finns hotell­lägenheter. Informationsansvarige Per ­Andersson försvarar blockuthyrningen med att lägenheterna kan behövas som evakueringslägenheter. ”Vi håller på just nu och utför stambyte på samtliga lägenheter i vårt bestånd”, skriver Per Andersson i mejl.

Städning ingår. En städerska går runt i loftgångshuset i Skärholmen. Hon går in i en del av lägenheterna märkta ”Beautiful apartments”

Det var samma förklaring som ­Richard ­Ghneim gav för fem år sedan när Hem & Hyra granskade de värdar som sade upp störst andel av sina hyresgäster. Sedan dess har antalet dörrar där det står Beautiful apartments ökat från 40 till närmare 60. Värdens förklaring imponerar inte på Per Berglund:

– Det är bluff. Folk som flyttar hit nu kommer mestadels utifrån, ­exempelvis Indien, inte från andra ­delar av stan, ­säger han.

Läs också: Mellanhänder och värdar skor sig på hyresgäster

Fakta: Så mycket kan värden tjäna

Ett exempel: Värden Julvihus i Göteborg hyr ut tre lägenheter till Key ­relocation. Den sammanlagda hyran är 350 000 kronor om året. Lägenheter med samma storlek i samma hus har en årshyra på sammanlagt 189 025 kronor när hyran ­förhandlas med ­Hyresgästföreningen. Värden får alltså ut en hyra som är 160 975 kronor högre, det vill säga 85 procent mer.
I det här avtalet, liksom vid de flesta blockuthyrningar, övergår ­ansvaret för det inre underhållet i lägenheten till mellanhanden. Dessutom slipper värden hyresförhandla årligen. I fallet ovan höjs hyran med 2,5 procent ­årligen under de tre år avtalet är skrivet.

Fakta: Här är mellanhänderna

Företagsbostäder

Omsättning 2014: 199 miljoner.
Omsättning 2018: 268 miljoner.
Resultat 2018: 11,7 miljoner i vinst.
Antal lägenheter: Drygt 1 400 ­företagslägenheter centralt ­belägna i Stockholm, Göteborg, Malmö. ­Linköping, Helsingborg och Lund.
Kommentar: ”Vi har bara ­hyresrätter för uthyrning, inga bostadsrätter. Helst blockhyr vi lägenheter på mellan fem och tio år. Det förekommer både att vi hyr en hel trappuppgång och utspridda lägenheter. Bostadsbristen drabbar även kompetent arbetskraft som kommer utifrån, så vår verksamhet behövs. Det borde det finnas förståelse för, tycker jag, i  stället för att vi ses som en konkurrent som ”tar” vanliga hyres­rätter.”Charlotte Dellblad, vd

Beautiful ­apartments

Omsättning 2014: 21,4 miljoner.
Omsättning 2018: Drygt 71 miljoner.
Resultat 2018: Nästan 3,8 miljoner i vinst.
Antal lägenheter: Över 500 lägen­heter i stockholmsområdet, Göteborg, Malmö, Lund och Helsingborg.
Kommentar: Hem & Hyra har sökt ­Beautiful apartments som inte återkommit med svar.

Bostad direkt

Omsättning 2014: 11,6 miljoner.
Omsättning 2018: Nästan 118 miljoner.
Resultat 2018: drygt 2,25 miljoner i vinst.
Antal lägenheter: Vill inte uppge.
Kommentar: ”Har inte tid att svara på dina frågor.” Helena Ekman, vd

Stay in Sweden

Omsättning 2014: 38,1 miljoner.
Omsättning 2018: 92,8 miljoner.
Resultat 2018: drygt 6 miljoner i vinst.
Antal lägenheter: Vill inte uppge.
Kommentar: ”Jag vill inte prata med dig, jag vill inte bli citerad.” Daniel Sieradzki Hjertén, vd

New stay ab

Omsättning 2014: knappt 9 miljoner.
Omsättning 2018: knappt 53 miljoner.
Resultat 2018: Drygt 1,3 miljoner i vinst.
Antal lägenheter: Cirka 300 lägen­heter i Stockholm.
Kommentar: ”Vi växer organiskt varje år. Efterfrågan, både på att hyra och hyra ut, är större än vi mäktar med. Lägenheterna är en blandning mellan hyresrätter och bostadsrättslägenheter. När vi blockhyr hyresrätter är det oftast för att fastighetsägaren planerar att göra en renovering i huset.” Jacqueline Hedebark, vd

Fakta: Så hög hyra har hotellägenheterna

Tre exempel från Stockholms innerstad

Sankt Eriksgatan 54
Etta med kök på 28 ­kvadratmeter.
Hyra förhandlad med Hyresgästföreningen: 5 625 kr/månaden.
Hyra via Silverdoor apartments: 1 060 kr/natt eller 30 740 kr/mån.
Värd: Lars Bergendahl

Upplandsgatan 91
Tvåa med kök på 72 kvadratmeter.
Hyra förhandlad med Hyresgästföreningen: 7 400 kr/månaden. (Renée Posses lägenhet)
Ett rum och kök på 36 kvadratmeter via Beautiful apartments: 695 kr/natt eller 20 155 kr/­månaden exklusive moms 12 procent. Hyrs enbart ut till företag.
Värd: Jan Fredegård.

Grevgatan 16
Etta med kök på 41 kvadratmeter.
Hyra framförhandlad med Hyresgästför­eningen: 6 670 kr/månaden.
Hyra via Beautiful apartments: 795 kr/natt eller 23 055 kr/månaden exklusive moms på 12 procent. Hyrs enbart ut till företag.
Värd: Lennart Ottosson.

Fotnot: När bostäderna hyrs ut som hotellägenheter är de möblerade och städservice ingår. ­Andra ­faciliteter, såsom internet, kan också ingå.

Läs också Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten Adam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta Unik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.