Annons

De tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell

Nyheter En hyresgäst flyttar men kontraktet går inte vidare i bostadskön. I  stället hyrs lägenheten via mellanhand ut till företag för saftiga dygnshyror. Vi granskar miljonkarusellen där en liten etta plötsligt kan kosta 30 000 kronor.
Foto: András Frimmel/montage
"Botell". Det finns stora pengar att tjäna för värden och mellanhänderna genom att hyra ut vanliga hyresrätter till företag. En liten etta kan plötsligt kosta 30 000 kronor i månaden, visar Hem & Hyra granskning.

I motsats till i de flesta andra länder förhandlas hyrorna kollektivt i Sverige. Det innebär i korta drag att hyran för en ­lägenhet inte får vara väsentligt högre än för en annan likvärdig hyresrätt.

För lägenheter i attraktiva områden i våra storstadskärnor innebär det att ­värden inte kan ta lika hög hyra som skulle vara möjligt på en fri marknad.
Men det finns sätt att runda förhandlings­systemet. Genom att ­ansöka om ­dispens för så kallad blockuthyrning hos hyresnämnden avtalas besittnings­skyddet bort och vips är hyresgästens ställning mycket ­osäkrare. På de ­flesta håll i landet används ­blockuthyrning främst för uthyrning till socialförvaltningen, som i sin tur hyr ut till människor som inte kan få en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden. Hem & Hyra har tidigare granskat hur Malmö stad betalar femdubbla hyror för akutlägenheter till hemlösa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I den här granskningen handlar det om uthyrning till företag som betalar för sig själva. Hos hyresnämnden i Stockholm gäller en majoritet av ansökningarna värdar som vill blockuthyra till exempelvis ­Beautiful apartments, Företagsbostäder och Stay in Sweden. De fungerar som en ­mellanhand som erbjuder lägenheter till ­företag som behöver boende till ­personal som jobbar ­tillfälligt. Somliga riktar sig även till ­turistande privatpersoner.

”En företagsbostad är ett hemtrevligt och prisvärt ­alternativ till längre hotellvistelser”, skriver exempelvis Företagsbostäder på sin hemsida.

Det är inte svårt att utse vinnare och förlorare på hotellägenheterna. ­Värdarna ökar sina hyresintäkter. I vår granskning hittade vi ettor som går för över
30 000 i månaden. Mellanhänderna som hyr ut till företag ­tjänar miljoner.

Annons
Läs ocksåVanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i viteVanliga bostäder blev hotell.

Och karusellen snurrar allt snabbare. Gemensamt för företag som agerar ­mellanhand är att deras omsättning stigit kraftigt de senaste fem åren.
I grafiken nedan redovisas hur antalet ansökningar om ­dispens för blockuthyrning till företag femdubblats mellan 2014 och 2018. Vi har rensat bort uthyrningar till kommunen, LSS-boenden, äldreboenden och liknande. Även ansökningar för nyproducerade företagslägenheter har plockats bort. Ansökningarna kan omfatta allt ifrån tre lägenheter till i ­praktiken hur många som helst. I ett ärende beviljades exempelvis blockuthyrning av 59 lägenheter i ett svep.

Vid blockuthyrning lägger sig inte ­hyresnämnden i vilken hyra som ­parterna sluter avtal om. Om hotell­hyresgästen vill kräva tillbaka överhyra så är det ­mellanhanden som hyresgästen ska processa emot. Det händer, men är inte vanligt.

Granskningen visar vilka värdar som ansöker om dispens för blockuthyrning. Men alla ansöker inte utan låter hyresrätterna bli hotellägenheter ändå. Det finns med andra ord ett mörkertal.

Läs ocksåHyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrättenZlatan Ibrahimovic

Förlorarna då? Alla de hyresgäster som tvingas leva med att ständigt få möta nya grannar i trapphus och tvättstuga. Och såklart alla människor som söker en vanlig hyreslägenhet.

Annons

Läs också: Mellanvärdar och värdar skor sig på hyresgäster

Så ökar ansökningarna om blockuthyrning till företag

 

Läs också Adam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta Uthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen” Unik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.