Min önskelista skickar jag till Stefan Löfven
Snart är det jul. Många av oss stressar för att hinna med allt som ska fixas inför det perfekta firandet. Tidningsmagasin finns i mängder med tips om julpyssel, det fulländade glöggminglet, recept på bakverk och olika julinredningsidéer för bostaden. För den som inte har ett eget tryggt boende blir stressen inför julen ännu större.
Allra värst är det naturligtvis för den som över huvud taget inte har någonstans att bo, den som är hemlös. I Socialstyrelsens kartläggning över hemlösa i Sverige från 2017 fann man drygt 33 000 hemlösa och minst 24 000 barn vars föräldrar var i någon av hemlöshetssituationerna. Sifforna har inte blivit bättre.
När jag var ung, var jag övertygad om vi skulle ha utrotat hemlösheten inom ett par år. Inte trodde jag att människor år 2019 skulle tvingas bo på gatan eller i trappuppgångar. Det är ingen omöjlighet att få bort bostadsbristen men det kräver politiskt mod, politiska beslut och ekonomiska insatser. I vår grundlag finns rätten till en bostad, i FN-stadgan är bostaden inskriven som en mänsklig rättighet och i FN:s globala mål, som Sverige ställt sig bakom, står det att alla ska ha rätt till ett tryggt boende senast år 2030.
Vad är då svaret från politiken? Deras förslag är marknadshyror i nyproduktionen. Alltså ännu dyrare bostäder, större vinster för fastighetsägarna och försämrat konsumentskydd för hyresgästerna. Det är helt fel väg att gå. Det gör inte färre människor hemlösa och det säger vi ett rungande nej till. Vi behöver inte en hyreschock, vi behöver bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Just precis det är förslaget har testats i Berlin. Det har lett till kraftiga hyreshöjningar, i vissa fall upp till 90 procent.
I Berlin måste politiken nu lagstifta om hyrestak och hyressänkningar då människor inte har råd att bo. Är det verkligen så vi vill ha det i Sverige i framtiden? Läs mer om vår kampanj på annat ställe i tidningen. Skriv under och säg nej till marknadshyror i nyproduktionen.
Eftersom julen står för dörren tar jag mig friheten att önska några saker. Jag önskar att regeringen tillsätter en bostadssocial utredning och att den skattereform som ska komma framöver innehåller förslag om hur hyresrätten ska få mer balanserade ekonomiska villkor. I flera år har vi föreslagit detta och utredningen borde redan varit tillsatt. Det finns dock ett glädjande besked och det är att investeringsstödet är tillbaka. Fram till 1 oktober 2019 har totalt omkring 26 000 lägenheter beviljats stödet för hyresbostäder och bostäder för studerande.
I år är det nog många som har ett eget tryggt hem högst på önskelistan inför julen. På min önskelista finns också ett eget hem till alla unga vuxna och till alla hemlösa. Min lista kommer jag dock inte att lämna till tomten. Den skickar jag i stället till statsminister Stefan Löfven, bostadsminister Per Bolund, centerpartiets Annie Lööf och liberalernas Nyamko Sabuni. Vill de kan de gemensamt se till att marknadshyror i nyproduktionen inte blir verklighet.