Nu kavlar vi upp ärmarna igen inför valrörelsen
Oavsett om jag åker norr eller söder ut i Sverige så kan jag konstatera att det pratas om bostäder. I de stora städerna möter jag unga vuxna som inte kan hitta ett eget hem. Jag talar också med de frånskilda föräldrarna som bor trångt och mår dåligt över att deras barn får långa resvägar till förskola och skola. Det tillfälliga andrahandsboendet kunde ju bara hittas på andra sidan stan. I norr är bostadsbristen i de kommuner där de nya näringarna som växer fram skriande. Hyrorna på andrahandsmarknaden når skyhöga nivåer och baracker byggs.
I hela landet möter jag samma frågeställning från äldre ensamstående kvinnor, vad ska jag göra, jag har inte råd att flytta tillbaka efter renoveringen. På andra platser är det tvärtom, där ökar de tomma lägenheterna och det påverkar framtidstron. Människors bostadsberättelser är många och olika men en sak är gemensam, de vill bara ha ett tryggt hem till en rimlig kostnad. Inget orimligt i Sverige år 2022 kan jag tycka. Det behövs ett nationellt övergripande ansvar som också ser till vårt avlånga lands olika förutsättningar. Under många år har staten hänskjutit ansvaret för bostadsfrågorna till kommunerna, företag och hushållen själva. Under min tid som förbundsordförande för Hyresgästföreningen har bostadsministrarna kommit och gått. Men ingen har tagit ett rejält grepp för att hitta långsiktiga lösningar på bostadsfrågan. Bra initiativ har tagits av regeringen Löfvén kring investeringsstöd för nyproducerade bostäder. Det har lett till att cirka 50 000 hyresrätter till mer rimliga hyror har byggts de senaste åren. Men det investeringsstödet är numer ett minne blott eftersom det röstades bort när Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget gick igenom. Alla politiska partier pekar på den skattemässiga orättvisan mellan ägt och hyrt – men ingen gör något. Då är det dags igen för oss alla i Hyresgästföreningen att kavla upp ärmarna.
Vi har pekat ut tre frågor som vi kommer driva stenhårt i valrörelsen, hållbara renoveringar så att alla ska ha råd att bo kvar efter renovering, finansiering av fler hyresrätter till rimliga hyror och utjämning av skatteorättvisorna mellan ägt och hyrt. Vi har bara ett nej, och det är det till marknadshyror. Nu är det upp till oss att lyfta bostadsfrågan i den kommande valrörelsen. Vi har människors berättelser som vi tillsammans med våra förslag till åtgärder ska återberättas i maktens korridorer. Vi ska granska partiernas egna förslag. Vi ska höras. Tre miljoner hyresgäster kan göra skillnad på riktigt. Nu går startskottet för Hyresgästernas valrörelse.