Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Värna den svenska modellen – rösta i EU-valet

Marie Linder

Söndagen den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Då får vi rösta på de svenska ledamöter vi vill ska representera Sverige i Europaparlamentet under de närmaste fem åren. Görs en tillbakablick över den gångna ­mandatperioden som började i mitten av 2019 så har den kännetecknats av en pandemi, krig i vårt närområde och en levnadskostnadskris som präglat vår samtid och där EU haft en stor inverkan.
För oss i Sverige är EU är en viktig arena. Även om vår nationella bostadspolitik inte bestäms i EU så påverkas ändå stora delar av bostadspolitiken av beslut fattade på EU-nivå. Hur regler för statsstöd är utformade kan till exempel avgöra om Sverige ska få EU-stöd för att bygga nya bostäder, renovera de 200 000 lägenheter i Sverige som behöver upprustas för att hålla en rimlig standard och att hänga med i den gröna omställningen.

Så ska vi inte ha det i Sverige

För läsare som haft örat mot marken så mullrar det i den svenska bostadspolitiska debatten. I avsaknaden av en aktiv bostadspolitik hör vi återkommande förslag om att införa marknadshyror och social housing. En modell som är vanligt förekommande i övriga Europa.
Jag minns fortfarande när jag nyligen tillträtt som Hyresgästföreningens ordförande och tog plats på debattscenerna. Då sa förespråkarna för marknadshyror att jag skulle åka och titta på hyresmarknaden i Berlin. Där hade de minsann marknadshyror och social housing, och det gick att få en bostad direkt. Nu är det däremot få som lyfter fram Berlin som ett lyckat exempel. I stället är det fler som pekar på Finland, där staten varje år pumpar in motsvarande 40 miljarder i bostadsbidrag för att få modellem med social housing att fungera, men där man ändå kan se att modellen nu krackelerar. Det finns i Europa flera exempel på misslyckade experiment på bostadsmarknaden i avsaknaden av en aktiv bostads­politik. Så ska vi inte ha det i Sverige!

Måste vara delaktiga

Det är viktigare än någonsin att vi hyresgäster är delaktiga och står upp för den svenska modellen på bostadsmarknaden. Den svenska, generella bostadspolitiken, med en allmännytta som är till för alla, med en stark hyresgästförening där ­medlemmarna är med i årliga förhandlingar och med ett starkt inflytande är unikt i världen. Det är något vi behöver värna.
Därför måste vi också vara delaktiga. Vi måste se till att hyresgästerna har en självklar plats vid bordet där besluten fattas, och att våra ­svenska politiker som i Europaparlamentet står upp för den svenska modellen på ­bostadsmarknaden. Därför är det viktigt att vi röstar i EU valet den 9 juni.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.