Annons
Mats Olsson, Sportkrönikör, författare.journalist

Ölbackar möblerade denna lägenhet

Det var inte bättre förr, bara annorlunda. Men lättare att möblera. Åtminstone om man var skivsamlare.

Ökänd T-shirt-text: Öl byggde denna kropp. När jag flyttade in i min första lägenhet hade jag kunnat sätta upp en affisch: Ölbackar möblerade denna lägenhet.

Mina föräldrar flyttade hemifrån när min pappa fick nytt jobb i Helsingborg och jag bodde till en början hos min mormor i en etta med kokvrå.

På tidningen Arbetet träffade jag Stefan Bengtsson och vi hyrde en möblerad tvåa i ett bostadsområde i Malmö som heter Augustenborg. Jag har inget minne av hur mycket vi betalade, men kvinnan som ägde lägenheten bjöd oss på var sitt glas slivovitz när vi skrev på.

Vi jobbade båda natt och kom hem och satt i köket med mackor, starköl och cigaretter och bläddrade igenom de fortfarande fuktigt nytryckta tidningarna som vi hade redigerat.

Jag sov med vidöppna fönster och en gång kom en mås in.

En annan gång hade Stefan gäster: En ung man och hans flickvän klädde av sig nakna och satt i skräddarställning på golvet eftersom kläder och möbler var borgerligt och de var så frisinnade. Han blev så småningom en kulturpersonlighet i Skåne.

Det var inte svårt att hitta och skaffa lägenhet i Malmö på den tiden. Det kan bero på att jag helt enkelt fick min första av en annan redigerare på Arbetet, Staffan Green. Han skulle gifta sig och – jag övertog hans hyreskontrakt.

Lägenheten var två rum och kök och låg på Rönneholmsvägen ganska nära Kronprinsen, som var Malmös högsta hus innan Turning Torso byggdes.

Det låg en bensinmack till höger, en parkeringsplats utanför mina fönster och jag hade en balkong som var sån att man kunde stiga upp på en mur och klättra in. Det var ganska behändigt när jag hade fest.

En sittgrupp och en fåtölj kom från min farmor, men jag stod själv för ölbackarna. Lp-skivorna hade stått likt musikaliska soldater längs väggarna i mitt rum på Augustenborg, men fick nu riktiga hem i ölbackar av plast. De dominerade inredningen.

Jag hade ingen tv, antagligen för att verka märkvärdig, men … alla dessa vinylskivor som sorterades i bokstavsordning lika noggrant som jag ibland möblerade om bland backarna eftersom de var olikfärgade.

När min första flickvän flyttade in flyttade(s) backarna ut. Jag sparar ingenting så jag har ingen indikation över hur mycket hyran var, men kan 1 500 kronor stämma?

I så fall var det bättre förr.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.