Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Råttan i köket – en riktig rysare

​När jag drar ut besticklådan drabbas jag av råttchocken. Jag ska ta fram en sked till filen – och får en skogsmus mellan ögonen. Den verkar ta sats rakt emot mig. I nästa ögonblick står jag på köksbordet och skriker.

Så när jag läser om råttorna på svarta listans skräpiga innergård i Helsingborg känner jag den djupaste medkänsla. Så vidrigt att behöva bo så!

Samma skräck som jag har för råttor känner andra för ormar. De heta känslor som Mats Wiklund och hans ormar väckte i Valbo kommer från samma nedärvda försvarsgener. Fast måste jag välja är det enkelt. Hellre sambo med en varm boaorm än med minsta dansmus.

Värre orosmoment än husdjur verkar dock grannar vara. Fyra av tio hyresgäster störs av sina grannar, visar vår undersökning. Men det finns hopp. Vi följde med Störningsjouren, sömnens väktare, på ett nattpass.
Jouren kunde lika gärna ha stått utanför dörren till min förra lägenhet. Grannarna under hade klara antipatier mot oss. Vi gick som elefanter över golvet, hävdade de. Det var därför deras porslinsfigurer dansade och tavlorna nästan lossnade från väggen. Vi flyttade. 

Nu ligger halva mitt liv i flyttkartonger igen. Jag och barnen kommer att vara hemlösa i två veckor. Vår nya lägenhet blir inte klar i tid.

Dagens i-landsproblem, jag vet. För snart är det omöjligt att som vanlig dödlig flytta in i nytt. Hyran för en nybyggd lägenhet kommer att stiga med tjugo procent när byggsubventionerna försvinner, visar vår rundringning.
I Susanna Alakoskis hyllade bok Svinalängorna är det sjuttiotal. De har just kommit från Finland till Ystad när familjen får en lägenhet i nybyggda Fridhem (i folkmun Svinalängorna). Berättarjaget Leena är fem år och smakar på nya ord som parkettgolv och plastmatta.

I Odells framtidssverige kan en nyanländ invandrarfamilj knappast göra samma resa. Då blir nyproducerat bara för de riktigt rika. Det gör inget, tycker Odell.

Livet är inte rättvist, kunde han lika gärna tillägga. Nej, det är det inte. Men däremot är det roligt. Åtminstone ibland. Som när första numret av Hem & Hyra kom ut och ni började hörde av er.

Så mycket uppmuntran och heja-rop vi fått! Tack, kära läsare! Fortsätt hör av er. Det hjälper oss att göra Hem & Hyra ännu bättre.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.