Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Fortsatt fajt mot marknadshyror

Marie Linder

Så grymt att äntligen ha flyttat hemifrån, sa Hanna när jag träffade henne för ett tag sedan. Hon har fått ett förstahandskontrakt i en nyproducerad lägenhet där hennes föräldrar har fått gå in som borgenärer, detta trots att Hanna har ett heltidsjobb och tillägg för obekväm arbetstid. Hanna är en av de många unga som hankat sig fram mellan olika typer av tillfälliga och otrygga bostäder. Hon har haft heltidsjobb eller kombinerat studier och arbete men har länge saknat ett eget hem. Jag gläds verkligen med Hanna men jag är samtidigt verkligen bekymrad över hur stor del av sin disponibla inkomst hon behöver lägga på sitt boende. I dag betalar Hanna 50 procent av sin ­disponibla inkomst för att bo.

Ännu mer bekymrad blir jag över överenskommelsen som slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna där det föreslås att införa fri hyressättning i nyproduktionen. Ett förslag som alla vet inte leder till fler bostäder utan snarare till att människor inte har råd att efterfråga de nya bostäderna. Mitt råd till bostadsminister Per Bolund är därför att han ska skrota planerna på fri hyressättning i nyproduktion.
Hur ska annars unga, äldre eller nyligen separerade få tag på en bostad när livet förändras eller bjuder på nya möjligheter som nytt jobb eller studier? Sverige har som mål att inom ramen för FN:s Agenda 2030 senast år 2030 säkerställa tillgång för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder. Det är elva år kvar och klockan tickar.
Kommer den nya regeringen leverera en ­bostadspolitik?
Blir det den ­regering som avviker från den bostadspolitiska ökenvandring som Sverige har vandrat de senaste 25 åren?

Jag lovar att jag fortsätter fajtas för en riktig politik som ger alla ett tryggt hem.
Hyresgästföreningen gör det tillsammans genom att mobilisera alla aktiva i vår förening. Vi kommer ta fajten och dela med oss av vår verklighet. Och vi kommer också att presentera våra bostadspolitiska idéer. För Hyresgästföreningen vill bidra till kunskapsutvecklingen i en tid när kunskap lätt trängs undan av myter och falska påståenden. Vår målsättning är att själva, och i samarbete med akademin, söka svar på bostadspolitikens utmaningar i en ny tid. Ett tryggt boende är en mänsklig rättighet och en av våra viktigaste frågor. Bostadsdebatten måste handla om det nya samhälle som håller på att växa fram och hur vi bygger för dem som ska utveckla det i framtiden. Det behöver vi tillsammans jobba för.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.