Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Se upp med de vackra orden

Låt dig inte luras av de fina orden. Det gäller att vara vaksam. För vill man vara framgångsrik och nå sina mål måste man lägga rabarber på de värdeladdade orden, göra dem till sina för att sedan se till att man förknippas med dem. Det strävar alla som vill vara med i samhällsdebatten efter. Rättvisa exempelvis är ett sådant ord. Alla gillar vi rättvisa. Det är få som skulle tänka sig att komma ut som rättvisemotståndare.

Den organisation som kan få den breda allmänheten och politiken att tro att man är en sann förkämpe för rättvisa har banat en första väg för framgång för sin sak. Att uppfattas vara den som står för frihet är också viktigt. Ingen vill vara ofri och berövad sin frihet. Att uppfattas stå på den svages sida är inte heller så dumt för den som vill få sympati och nå framgång. Men ska absolut inte vara ett särintresse. Man får inte misstänkas vara ute efter att gynna någon grupp utan det man vill åstadkomma ska gynna oss alla.

Företrädare för fastighetsägarintresset vill exempelvis ha rättvisa hyror. De står också upp i kampen för en friare hyressättning. De vill ha hyror som stämmer bättre med människors värderingar. De slåss för hyresmarknadens outsiders. De vill modernisera hyressättningen. Och de säger sig representera ett allmänintresse.

Det låter säkert inte så dumt i mångas öron. Men vad är rättvisa hyror för slags hyror? Man kan misstänka att de är högre än nuvarande hyror. Annars skulle de vara lite mera nöjda med de hyror vi har. Såvida de inte vill ha lägre hyror men något sådant har inte framskymtat.

Det ligger nära till hands att tro att friare hyror också är högre hyror. Kraven på friare hyror är sannolikt inte avsedda som en frihetsreform för hyresgästerna. Det är samma sak med en modernare hyressättning. Det är nog inte så att Fastighetsägarna plötsligt tycker att det är modernt med lägre hyror.

Hyresgästernas allmänna värderingar ska ligga till grund för hyressättningen står det i lagen. En fastighetsägare undrade på Twitter om han skulle bry sig om de hyresgäster han har eller om det var de framtida kunderna han skulle tänka på när han ska bygga om och renovera. Det är inte ofta man ser närings-idkare som offentligt vädrar sina funderingar om att strunta i de kunder man har.

Många fastighetsägare och en del debattörer hävdar att de står på den svages sida. De slåss nämligen för dem som är ”outsiders”. Hyresgästföreningen däremot försvarar bara dem som är inne systemet, för så kallas det när man är hyresgäst. De bostadssökande kallas för outsiders. För att kasta en liten skugga över dem som är hyresgäster kallas de för insiders vilket antyder att man håller på med insiderjobb och inte med att rätt och slätt bo. Man kan ju annars kalla dem som bor för konsumenter, hyresgäster eller boende om man vill.

Det verkar som om de när en önskan om att de ska sluta bo där de bor så att alla outsiders kan bli insiders och alla insiders outsiders. De nuvarande anses av vissa betala konstlat låga hyror. Man kan bara gissa hur höga okonstlade hyror är.

Nu är det ju tack och lov så att det inte är orden det hänger på.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.