Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Sömnlös i Stockholm

​Klockan är O7: ”Nu har grannarna hållit på hela natten – igen. Jag har inte sovit en blund!”

Dottern kommer ut från sitt rum lagom till frukost – hålögd. Bevisligen bor vi i samma lägenhet, hon och jag, men jag har som vanligt inget hört. Det har sina fördelar att vara halvdöv sedan födseln (och värre blir det). I kombinationen med att jag numera bor i nybyggd lägenhet är det en klar framgångsfaktor. Inte ens stambanan, femtio meter från köksfönstret, stör mig.
Det är nog svårt att hitta någon som har det tystare hemma än jag!

Ändå har jag bott i alla sorters hus. En del så lyhörda att till och med jag hörde grannarna: fyllegrälen i rivningslägenheten från sekelskiftet eller politiska diskussioner i oisolerade arbetarbostäder.
Andra hus har varit tysta som om de låg i yttre rymden. Inte minst huset från efterkrigstiden med innerväggar i armerad betong (som var ett kärnvapensäkert experiment). Kanske skulle det inte stå emot ett tredje världskrig, men väl alla ljud från högljudda grannar.

Var femte hyresgäst är trots allt störd av ljud i sitt lyhörda hus. För Urban blev läget ohållbart. Han hör det mesta när grannarna duschar, tittar på tv eller pratar i telefon. Nu har han fått nog. När han flyttar ihop med sambon blir det inte till hans lägenhet.

Annars är det stora glädjeämnet så här i höstrusket ni, kära läsare. Allt fler hittar till vår nya webb, surfar, har synpunkter, tycker och hör av sig. Många av er ringer eller skickar mejl för att säga vad ni tycker. Det gör mig så glad att ni engagerar er i Hem & Hyra!

Glad blir jag också när det vi skriver om spelar roll. Som förra numret när vi skrev om bostäder för fattiga som går till rika. Massor av andra tidningar, tv och radio hakade på vårt jobb. Och nu ska bostadsstiftelserna granskas hårdare. Äntligen!

Då Lizas ekonomi föll ihop efter arbetslöshet och sjukdom blev ett antal stiftelser räddningen. Pengarna därifrån ger henne möjlighet att bo kvar i sin lägenhet och att betala räkningarna. Vi visar hela listan på stiftelserna som kan vara en räddare i nöden.
Susanna Skarrie chefredaktör Hem & Hyra
Ska du flytta? Då kan du kolla om din värd finns med på svarta listan. På www.hemhyra.se kan du söka efter just din blivande värd.

50 000 nya lägenheter om året ville nye bostadsministern bygga när han satt i riksdagen.

Nu är det han som bestämmer – men vill inget lova. Kom igen!

 
Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.