Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Sprid bidragen utanför Täby och Danderyd

Två miljoner telefonsamtal hanterar Hyresgästföreningen varje år. Vad pratas det om under alla dessa samtal? Förmodligen om allt mellan himmel och jord. Det är så mycket som kretsar runt vårt boende. En del vistas 24 timmar om dygnet hemma med avbrott för besök av hemtjänsten. Andra har det mer som lagerlokal i väntan på nästa långresa. En del har små bekymmer medan andra sitter i klistret ordentligt.

Det är förmodligen sparsamt med inredningssamtal till Hyresgästföreningen. Det är nog vanligare med kökssamtal. Då handlar det inte om att byta kök för tredje gången med hjälp av rotavdrag utan om att spisen lagt av. Hur gör man med fastighetsägare som tycker att man ska både betala hyra där spisen ingår och köpa ny spis själv.
Det är tyvärr många fastighetsägare som utnyttjar bostadsbristen. De vet att mister de en så står där tusen åter i de allt längre ringlande bostadsköerna. Vill man ha någonstans att bo så är det bara att köpa färg, målarpenslar, tapeter, kylskåp och spis, annars läggs lägenheten ut på Blocket igen.

Många människor har inte de vassa armbågar som krävs för att själva hävda sina intressen och de kan inte göra alla dessa smarta val vi förmodas göra i dag.
De hamnar ohjälpligt i bakvattnet. Ibland blir jag helt gråtfärdig när jag hör hur människor far illa, förlorar sin bostad eller tvingas flytta bara för att de inte förmått eller vetat hur de skulle stå på sig.
När de sitter i lägenheter med fönster som drar, element som gjort sitt och badrum med våtmattor från 70-talet så är det inte bara att ringa in någon rotstödd hantverkare.

Dels betalar de redan för fullt fungerande lägenheter, dels har regeringen bestämt att nya kök och renoverade badrum måste prioriteras i Danderyd, Täby, Lidingö, Vellinge, Nacka, Vaxholm och Lomma. Ingenstans tycks man vara så bidragsberoende som där. Rot och rut går hem i lyxkvarteren och hut går hem på de andra ställena. Det är inga småpengar det är fråga om. Rot kostar 13,6 miljarder och rut 1,8 miljarder.
Utslaget på alla får varje Danderydsbo 5630 kronor i bidrag för renoveringar, ombyggnad, tillbyggnad, städning och läxläsning.

Detta miljardregn till nya kök och renoveringar av miljonprogrammets villor och radhus i de välbeställda områdena talas det oftast tyst om. Jag tycker att det åtminstone kunde småregna lite slantar över de områden som ligger i botten på bidragsligan.
Då dånar brösttonerna om bidragssamhället över nejden.Ingen av de kommuner som ligger i bidragstoppen har någon allmännytta och hyresrätterna är i hög grad ombildade till bostadsrätter.

De här kommunerna har låst in sig i det boende som avgränsar dem mest och som ger mest bidrag. Och ingen beskyller dem heller för att öka segregationen trots deras ensidiga satsning på bostadsrätter och villabyggelse.
För den globala uppvärmningens skull och för att få lite balans vore det väl inte i vägen med energieffektiviseringar och renoveringar även i de områden som har både allmännytta och hyresrätter?

Vore det lite ruter i regeringen så ändrade den på denna obalans.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.